Живе у райцентрі Володимирець, що на Рівненщині, Анатолій Григорович Присяжнюк (на знімку). Йому — шістдесят вісім років, але в бігу на великі дистанції він дасть фору і молодим. Анатолій Присяжнюк — шестиразовий чемпіон світу серед ветеранів з бігу на великі дистанції, володар понад півсотні золотих медалей.

До речі, і зараз бігун у чудовій спортивній формі, бо за останні десять років із жодних змагань не повертався без чемпіонського «золота». Згадує травневий ІХ чемпіонат Асоціації бігунів України з бігу на шосе на десять кілометрів, що проходив у Луганську. Тоді суперниками Присяжнюка були найсильніші бігуни-ветерани України: харків`янин В. Соловйов — бронзовий призер чемпіонату світу в бігу на п`ять кілометрів; Б. Єфімов — учасник Олімпійських ігор у Римі та С. Редько — учасник Олімпіади у Сіднеї (обидва з Луганська); бронзовий призер чемпіонату Європи у марафонському бігу Д. Лебедєв.

— Тим азартнішою і видовищнішою була боротьба на цих десятьох кілометрах, — згадує Анатолій Присяжнюк. — Я тоді переміг, подолавши дистанцію з рекордом траси — за 38 хвилин 28 секунд...

Парадоксально, але спортсмена із світовим ім’ям держава майже не підтримує у підготовці до змагань, хоча саме завдяки йому не в одній країні світу лунав Державний Гімн України і піднімався наш прапор. Ось і в Луганськ Присяжнюк їздив за ... власну пенсію.

— Грошей у мене вистачило тільки на квиток туди, і я боявся, що додому не буде за що повернутися, — каже Анатолій Григороович. — Тому іншого виходу, ніж перемогти, у мене просто не було. За перше місце отримав премію 200 гривень, а за рекорд траси — ще 50. На зворотну дорогу вистачило...

Нині відомий спортсмен посилено тренується, готуючись до нових стартів. А друзям під час тренувань каже жартома, що, мовляв, у такий спосіб втікає від старості.

Рівне.

Фото Сергія СКІБЧИКА.