Ресурсне забезпечення територіальних громад не дає змоги виконувати конституційні завдання та функції місцевого самоврядування. Міністерство фінансів недорахувало цьогоріч органам місцевого самоврядування близько дев’яти мільярдів гривень. Окрім того, в проекті закону «Про Державний бюджет України» практично відсутні кошти для соціально-економічного та культурного розвитку територіальних громад, не визначено необхідні інвестиції в розвиток житлово-комунальної інфраструктури міст. Про це повідомив на прес-конференції віце-президент, виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик.

Він розповів, що загальне обурення у членів АМУ викликає чинне законодавство про тендерну процедуру закупівель за бюджетні кошти, прийняте попри рішучі протести Асоціації органів місцевого самоврядування. Всі ініціативи з його вдосконалення, незважаючи на обіцянки керівників держави, не враховано.

За його словами, вже третій рік Верховна Рада не може прийняти закону «Про асоціації та інші об’єднання органів місцевого самоврядування». Також не поспішає прийняти постанову Кабінет Міністрів про регламент відносин органів місцевого самоврядування з органами державної влади з усіх проблемних питань місцевого самоврядування.

Як наголосив Мирослав Пітцик, АМУ просить Верховну Раду терміново прийняти закони «Про Кабінет Міністрів» та «Про об’єднання органів місцевого самоврядування» з метою врахування загальнодержавних і місцевих інтересів та встановлення відповідальності за порушення прав територіальних громад. Водночас асоціація звернулася до Президента з пропозицією скликати Конституційну раду та розпочати розробку нового Основного Закону країни, який би розширив повноваження і можливості місцевих громад.