Група представників Спілки ректорів вищих навчальних закладів звернулася з листом до Президента України. В ньому, зокрема, зазначається:

«У час, коли активно обговорюються питання міністерських посад, у тому числі й міністра освіти і науки, звертаємося до вас із клопотанням підтримати кандидатуру нині діючого міністра освіти і науки Станіслава Миколайовича Ніколаєнка.

Ми глибоко переконані, що за будь-яких виборів перемога тієї чи іншої партії не повинна автоматично проектуватися на посади і зміни посадовців.

Йдеться про міністра, який і сам не раз (на нарадах, зустрічах, у виступах по радіо і телебаченню) наголошував на позаполітичній, але проукраїнській діяльності керованого ним міністерства.

Ми рекомендуємо С. М. Ніколаєнка на посаду міністра освіти і науки, виходячи насамперед із зробленого ним.

Наведення порядку в системі вищої освіти: саме за сприяння діючого міністра за грубі порушення чинного законодавства в галузі вищої освіти та надання неякісних освітніх послуг 150 вищих навчальних закладів та їх філій було позбавлено ліцензії і права займатися освітньою діяльністю. На такий мужній крок могла зважитися людина, перейнята думками про теперішнє й мабутнє освіти в Україні.

С. М. Ніколаєнко доклав багато зусиль для зміцнення матеріальної бази навчальних закладів. Саме за його перебування на посаді міністра було підвищено зарплату вчителів, працівників вищих навчальних закладів України. Відчутні зміни у вирішенні проблеми житла, у тому числі й студентських гуртожитків.

Набутий у час роботи в Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти досвід, постійна «включеність» в освітній процес, розуміння проблем освіти, позитивно позначилися й на вирішенні питань, пов’язаних із використанням коштів, зароблених вузами за рахунок контрактного навчання. Це лише кілька прикладів.

Віримо, що С. М. Ніколаєнко — людина авторитетна, компромісна, толерантна — достойна кандидатура на посаду міністра освіти і науки України.

Щиро сподіваємося на вашу підтримку, шановний пане Президенте!»

Листи подібного змісту за підписом науковців, працівників освіти, політиків, діячів культури були направлені Президенту України, керівникам парламентських фракцій.