Моряки Чорноморського флоту Росії вчергове не допустили на станцію МАРС-75 судових приставів Господарського суду Херсона, котрий, нагадаю, постановив вилучити цей об’єкт у ЧФ. Представникам судової виконавчої служби натомість люб’язно вручили заяву командування флоту: «Рішення Херсонського Господарського суду не має сили. А такі питання повинні вирішуватися під час міждержавних переговорів між Росією і Україною». Спасибі за такий дипломатичний текст. Адже можна було сподіватися і на традиційне російське пояснення «пішли ви...»

Те, що Росія не виконає рішення позбавленого сили нашого суду, можна було передбачити: напередодні командування флоту посилило охорону об’єктів навігаційно-гідрографічного забезпечення ЧФ РФ «у зв’язку з наміром української сторони вилучити незаконно утримувану флотом станцію МАРС-75 у Генічеську».

Отже, в передчутті того, що на об’єкт найближчим часом прибудуть судові пристави, облога чужого майна посилилася. Звичайно, не за примхи командування флоту, а згідно з одержаними «відповідними вказівками із забезпечення недоторканності цих об’єктів».

Ситуація залишається незмінною. Те, що швидко відібрали в України, вважається таким, що не випало з рук Росії. Ось і виходить, що своїм не здається гордий наш МАРС. Невже Україна, як і Господарський суд, і надалі залишатиметься безсилою?

ЧФ Росії зобов’язаний виконати рішення українських судів про повернення гідрографічних об’єктів. Про це заявив на другому засіданні позачергового VІІІ з’їзду суддів України Голова Верховного Суду Василь Онопенко: «... закон для всіх однаковий, в тому числі й для російських військових».