Позиція представників російського «Газпрому» на переговорах «є частиною розробленого плану, який почався з анексії Криму, терористів в Донбасі, постачання Росією зброї і відправки російських бандитів на територію України», — так під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Арсеній Яценюк прокоментував відмову Росії від газових переговорів та припинення постачання газу в Україну.

Коментуючи ситуацію щодо власне газових переговорів, глава уряду відзначив єдність позиції Європейського Союзу, Європейської Комісії та України в газовому питанні. «Україна пішла на всі компромісні пропозиції, які були напрацьовані нашими європейськими партнерами. Тому що ми, на відміну від Росії, усвідомлюємо відповідальність за енергетичну безпеку України та Європейського Союзу», — сказав А. Яценюк, констатувавши, що російська сторона «відмовилась від будь-яких пропозицій, які базувалися виключно на ринкових принципах і не мали дискримінаційних та політично мотивованих вимог».

Прем’єр також нагадав, що «Нафтогаз» ви-платив «Газпрому» безспірну суму боргу в розмірі 786 мільйонів доларів США (з розрахунку встановленої на перший квартал ціни у 268 доларів за тисячу кубометрів газу). «Ми були готові провести подальші розрахунки за умови підписання угоди і прийняття рішення про подальші відносини між Україною і Росією щодо газового питання», — запевнив А. Яценюк і констатував, що в даному разі йдеться зовсім не про газ: «Це загальний план Росії зі знищення України та ще один етап російської агресії проти української держави й української незалежності».

У зв’язку з цим прем’єр доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, Міністерству юстиції України, Міністерству закордонних справ України та НАК «Нафтогаз України» супроводжувати розгляд позову до «Газпрому» у Стокгольмському арбітражному суді. Зазначимо, що Україна вимагає від Росії компенсацію в розмірі близько

6 мільярдів доларів США та «встановлення виключно ринкових і недискримінаційних механізмів».

«Вважаю, що судові перспективи в нас дуже і дуже високі», — зазначив А. Яценюк.

Також міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан і голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв мають терміново опрацювати питання стосовно збільшення обсягів газових поставок з Європи.

«Прошу відправлятися до Європи щодо відкриття великого реверсу. У нас нині ціна з реверсу нижча, ніж російська», — сказав глава уряду.

Поряд із цим Національна комісії регулювання електроенергетики отримала доручення щодо невідкладного встановлення економічно обґрунтованих тарифів на транспортування російського природного газу територією України. «Ми російський «Газпром» дотувати не будемо», — наголосив А. Яценюк.

За словами прем’єра, українська сторона вже звернулися до партнерів з ЄС та США стосовно спільної модернізації та експлуатації української газотранспортної системи. «До парламенту необхідно вносити законопроект, який дасть можливість залучити наших європейських і американських партнерів до експлуатації та модернізації української ГТС при збереженні контролю української держави над газотранспортною системою», — повідомив глава уряду. У зв’язку з цим Міністерство енергетики та вугільної промисловості має прискорити виконання розпорядження Кабінету Міністрів щодо створення двох публічних акціонерних товариств: «Українські газові сховища» та «Українські магістральні трубопроводи».

А загалом Україна має бути готова до запровадження надзвичайного стану в енергетиці. «Ми повинні готуватися до найскладніших часів та повинні до них бути готові», — сказав А. Яценюк і доручив невідкладно підготувати проект закону про надзвичайний стан в енергетичному секторі.

ДОСЛІВНО

Арсеній ЯЦЕНЮК: «Українці не будуть витягувати з кишені 5 мільярдів доларів США на рік, щоб Росія купувала за ці гроші зброю, танки, літаки й бомбила українські території».