«Бучачагрохлібпром» продемонстрував, як уміло господарювати

Майже 900 аграріїв із різних регіонів зібралися минулої п’ятниці в товаристві з обмеженою відповідальністю «Бучачагрохлібпром» на Тернопільщині, де проходив Всеукраїнський день поля. Багатопрофільне господарство продемонструвало, як ефективно господарювати в нинішніх умовах.

Учасники Дня поля оглянули демонстраційні ділянки з новими сортами, побували в саду, розсаднику, ознайомились із зразками сучасної техніки, спілкувалися з провідними селекціонерами, представниками різних фірм—партнерів аграріїв. Прозвучало й чимало пропозицій до законодавців. Народний депутат Михайло Апостол визнав, що аграрна галузь донедавна розвивалася не завдяки, а всупереч політиці держави.

— Парламент робить кроки, які полегшать життя аграріям, — сказав він. — Скасовано техогляд на сільськогосподарську техніку. Селяни можуть зареєструвати свої будинки безплатно в сільських радах. Якщо укладено договір між орендодавцем і орендарем, то контролюючі органи не матимуть права втручатися — така законодавча ініціатива вже пройшла перше читання. Це лише окремі з останніх напрацювань. Дуже актуальними є питання про довгострокові кредити для села під невеликі відсотки, дотримання сівозміни тощо. 

Власне землі в товариства порівняно небагато — 24 тисячі гектарів, а ось робочих місць — до півтори тисячі. Розвивають не лише землеробство, а й тваринництво, садівництво, насінництво, переробку. «Земля без тваринництва мертва, — вважає голова наглядової ради товариства, Герой України Петро Гадз. — Це дає змогу відновити структуру ґрунту, дотримуватися сівозміни».

Уже діють три тваринницькі комплекси, споруджується четвертий. Тваринництво приносить не лише прямі прибутки, а й опосередковані: цього року врожайність хліба очікується на рівні 10 тонн з гектара. Першу вагому віддачу дадуть цього року й сади. Їх посаджено за сучасними технологіями більш як на 600 гектарах. Яблука, груші реалізовуватимуть не лише в Україні, а й у Великій Британії, Норвегії, Фінляндії... Сорти — найперспективніші. Півмільйона саджанців вирощуватимуть у місцевому розсаднику. До речі, лише «Бучачагрохлібпрому» та ще голландському господарству німецький селекціонер передав нещодавно виведений сорт яблуні-вишні «байє маріон», який, кажуть, може бути одним із профілактичних засобів від раку.

У товаристві діє насінницький завод, продукцію якого знають не лише в Україні, а й за кордоном. Тут не тільки випробовують нові сорти вітчизняних та зарубіжних селекціонерів, а й створюють свої. Скажімо, сорт ріпаку «бучацький» обіцяє рекордний врожай, він годиться як для виробництва біопалива, так і для олії, наближеної до оливкової. 

Тернопільська область.

Поля оглядають голова обласної ради Василь Хомінець, голова наглядової ради «Бучачагрохлібпрому, Герой України Петро Гадз, народний депутат Михайло Апостол (зліва направо).

Фото автора. 

ДОСЛІВНО

Голова наглядової ради товариства, Герой України Петро ГАДЗ:

 

«Ми не маємо рахунків в офшорних зонах, нерухомості за кордоном. Усі зароблені кошти вкладаємо в розвиток господарства, даючи імпульс для розширення інших галузей: будівництва, виробництва будівельних матеріалів, переробних галузей, транспортної інфраструктури тощо. Дотацій від держави не потребуємо, хіба що довгострокових кредитів під нормальні відсотки».