Головна подія тижня, безперечно, обрання Головою Верховної Ради Арсенія Яценюка. У такий спосіб демократична коаліція зробила перший крок у своєму утвердженні. Він був нелегким. Довелося навіть звозити депутатів, які перебували в лікарні. Водночас глава парламенту виконав конституційну процедуру і подав Президенту кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем’єра. У свою чергу, Віктор Ющенко вніс до Верховної Ради своє подання. А тому нині йдуть консультації і зустрічі претендента на посаду керівника виконавчої гілки влади.

Однак, на жаль, робота народних обранців загальмувалася. Поки що вони не змогли домовитися про кандидатуру на посаду Першого заступника Голови Верховної Ради, яку коаліція демократичних сил вирішила віддати своїм опонентам. Фракції не знайшли спільної мови і щодо розподілу між ними парламентських комітетів. Власне, через це Арсеній Яценюк був змушений закрити учорашнє засідання Верховної Ради.

Шоком тижня стала ціна на природний газ у наступному році. «Блакитне» паливо відтепер коштуватиме на кордоні з Росією для нас 179,5 американського долара за тисячу кубометрів. Дехто з аналітиків прогнозує важкі часи для металургії і хімічної промисловості. Однак не легше буде і пересічним громадянам. Адже подорожчання газу спричинить зростання цін і на житлово-комунальні послуги.

Учора країна відзначила День місцевого самоврядування. Як підкреслив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, час наповнити термін «самоврядність» реальним змістом і перейти від розмов до формування законодавчих і фінансових умов життя громад.

Але передусім вирішення цього завдання залежить від парламентаріїв. Отож уже наступного тижня зможемо побачити, чи зуміли вони знайти компроміс.