Якби Херсонщина визначала свої «Сім чудес», першим би до рейтингу, напевне, потрапило господарство «Новокаховське», що в селі Плодовому поблизу Нової Каховки. Красивішого місця годі знайти в усій області!

Дослідне господарство — філія Нікітського ботанічного саду — нині відзначає півстолітній ювілей з дня заснування.

Ростимо сорти і кандидатів!

Створене колись як лісорозсадник для озеленення степової області, господарство пройшло кілька щаблів реформування та підпорядкування, спеціалізуючись то на декоративних культурах, то на плодових, то на зернових, а то й на винограді та кавунах — усе, що може рости в південній області, вирощували тут, базуючись на здобутках науки, впроваджуючи її нові досягнення. Був час, господарство виходило переможцем у соціалістичних змаганнях та виборювало перехідні червоні прапори за найвищий показник виробництва зерна.

Та не лише високими врожаями пишається колектив. Упродовж десяти років на базі «Новокаховського» успішно «вирощують» науковців: за цей час тут захистилися п’ять кандидатів з різних «ботанічних» наук.

— Писати наукові роботи до нас приїздять співробітники Національного ботанічного саду імені Гришка, — розповідає один із «захищених», заслужений працівник сільського господарства, директор «Новокаховського» Василь Дерев’янко. — Основним напрямом наукових досліджень, що ведуться в господарстві, є інтродукція (вирощування завезеної рослини у нових кліматичних умовах. — Авт.) нових для регіону плодових, декоративних, ефіроолійних та лікарських рослин. Ми створили дендрологічну колекцію, що налічує понад 400 видів, форм та сортів.

Тут роблять країну квітучою

Слід зауважити, що за керівництва Василя Дерев’янка господарство зробило значний крок уперед. Як експеримент, кілька років тому тут взялися за вирощування екзотичних дерев. І довели: хурма, зізіфус, інжир, барбарис, азиміна — то все може стати звичним у садах не лише південних, а й віддалених від півдня областей. Колекція нових плодових культур нараховує 135 видів, серед яких лише хурми — 70, азиміни трилопасної — 40, зізіфуса — 25, а колекція нових ефіроолійних та лікарських рослин налічує 142 види. Не менш екзотичними для цих країв є й декоративні кущі та дерева, що виростили в господарстві для озеленення: альбіція, гібіскус, каріоптеріс, жимолость.

— Найцінніша якість виведених рослин — їх підвищена зимостійкість, — підкреслює Василь Дерев’янко. — Отже, пропоновані нами екзотичні плодові культури можуть бути використані для вирощування в фермерських господарствах, а декоративні чудово підійдуть для озеленення курортної зони, вулиць міст та селищ, замінивши, зрештою, традиційну акацію та тополю на квітучу протягом усього літа альбіцію ленкоранську.

Любов до хурми і Батьківщини

З нагоди ювілею в «Новокаховському» відбулися не лише урочистості з вітаннями та подарунками, а й науково-практична конференція. Серед її учасників — науковці з Києва, Херсона, Полтави, Криму, Миколаєва. А серед гостей — багато садоводів-аматорів, які залюбки діляться своїми надбаннями з вченими.

— Саме аматорам ми завдячуємо — багато нових сортів вивели з їхньої «подачі», — пояснює Василь Дерев’янко. — Наші зв’язки дуже розгалужені, ми об’їздили всі області, щоб виявити, де ростуть екзотичні рослини. Листуємося із закордоном, нещодавно отримали 14 видів хурми із Сполучених Штатів. Нещодавно надбанням новокаховських вчених зацікавилися колеги зі Словакії. «Адже ми йдемо до Європи, тож неодмінною вимогою буде квотування на виробництво традиційних культур, — пояснює Ян Бріндза, доктор наук зі Словацького аграрного університету. — А екзотичні, непромислові культури зможемо вирощувати у фермерських господарствах. До всього, їх можна і в нас, і в Україні мати як представників, притаманних для виробництва у тій чи іншій місцевості, і щоб вони були таким собі національним кулінарним надбанням».

Фото автора.