Олег ШЕВЧУК, БЮТ:

— Посада Першого заступника Голови Верховної Ради — це квота БЮТ, і рішення віддати цю позицію опозиції є кроком до компромісу. Але це має бути погоджена позиція відповідно до підтримки під час голосування за законодавчі ініціативи та призначення уряду під головуванням Юлії Тимошенко. Розподіл комітетів має відбуватися за пропорційним принципом, а які саме комітети кому віддати — це вже треба визначати під час консультацій.

Олена ЛУКАШ, Партія регіонів:

— Керівні посади в парламенті — Голови Верховної Ради та двох його заступників — однозначно не можуть належати лише коаліції. Парламентські комітети мають розподілятися за пропорційним принципом. Отож, враховуючи, що зараз у парламенті 26 комітетів і спеціальна контрольна комісія з приватизації, Партія регіонів має отримати керівні посади в 11 комітетах. Згадаймо, що в парламенті п’ятого скликання 15 комітетів належали опозиції. І це абсолютно неправильний підхід до формування комітетів, коли кажуть, що опозиції треба віддати лише так звані «контрольні комітети» — це неправильний термін. Адже кожен комітет має три функції — правову, тобто підготовка законопроектів, організаційну і контрольну. Відтак кожен комітет значимий і кожен має контрольну функцію. І придумати якісь спеціальні контрольні комітети, це все одно що пропонувати революційний трибунал. Ми з таким жандармським підходом абсолютно не згодні. Не можна позбавляти жоден комітет його основних функцій.

Руслан КНЯЗЕВИЧ, «НУ—НС»:

У законі про комітети та у Регламенті Верховної Ради визначено пропорційне представництво фракцій у керівництві всіх парламентських комітетів. Відповідно, хто набрав найбільшу кількість мандатів, має право на більшу кількість комітетів. Це той принцип, який було збережено і у парламенті минулого скликання, незважаючи ні на що, і це конституційна вимога щодо створення коаліції. Коаліція не поширює свою діяльність на творення керівного складу комітетів. Питання про те, кому має бути віддано керівництво певними комітетами, має вирішуватися шляхом узгодження політичних позицій фракціями. На мою думку, ми не повинні діяти за принципом «коаліція-опозиція» у керівництві комітетів, бо у минулому скликанні правляча коаліція мала такі комітети, як бюджетний, регламентний, з боротьби з оргзлочинністю, у своєму віданні. Головне, що має бути дотримано, це принцип пропорційного представництва.

Петро ЦИБЕНКО, КПУ:

— Нині наша фракція оновилася приблизно на 40 відсотків порівняно з попереднім складом парламенту, прийшли молоді, талановиті люди, які є фахівцями у своїх галузях. У нас є люди, які готові очолювати будь-які комітети і працювати на будь-яких посадах. Найпідготовленішим кандидатом на посаду Першого заступника Голови Верховної Ради є Адам Мартинюк. Однак не виключено, що будуть несподіванки. Наприклад, буде така кандидатура, про яку ніхто навіть не підозрює.

Віктор ПИЛИПИШИН, Блок Литвина:

— Те що посада Першого заступника Голови Верховної Ради віддається не коаліції — цілком нормально, а що стосується розподілу комітетів, вже є певна напрацьована практика. Коли була бальна система і, наприклад, за главу парламенту давали п’ять балів, за першого заступника — чотири, за заступника — три, за голову бюджетного комітету — два бали. Щоб працювала вся Верховна Рада, а не лише коаліція, потрібно враховувати інтереси всіх фракцій. Опозиції повинні бути віддані передусім контрольні комітети, напевно, можна розглядати і питання про ключові комітети.

Записала Олександра КУЧЕРЯВА.