Чергову прес-конференцію в УНІАНі віце-президент Тендерної палати Микола Товстановський присвятив темі «Зловживання чиновниками державними коштами під час підготовки шкіл до навчального процесу».

ТПУ, дослідивши протягом 2006—2007 років 205 процедур держзакупівель товарів, робіт та послуг для освітніх закладів, загальною вартістю понад 117 мільйонів гривень, встановила вже традиційний, на жаль, результат: чиновники нехтують економією та ефективним використанням державних грошей. Основні порушення, за словами пана Товстановського, — проведення закупівель без застосування відповідних процедур, наявність антиконкурентних узгоджених дій учасників, маніпулювання умовами тендеру та визначення переможця на власний розсуд, допущення до участі в торгах пов’язаних осіб. Одне слово, всі ті зловживання, які вже неодноразово називалися на прес-конференціях керівниками ТПУ.

Головна причина такої дивовижно послідовної «традиційності» — відверте небажання окремих чиновників виконувати вимоги закону в будь-якій редакції: усі ті нарікання на недоліки чинного законодавства — просто блеф, за яким криються не державні, а цілком меркантильні інтереси. Зрозуміло, не про дітей у даному разі йдеться, а про наповнення особистого бюджету. Як підтвердження цієї тези віце-президент Тендерної палати уточнив, що фінансові ресурси використовуються не тільки всупереч Закону «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти», а й нераціонально, що призводить до марнотратства, зайвих і безпідставних витрат грошей, без урахування потреб та інтересів юного покоління.

Окреслені загальні тенденції Микола Товстановський доповнив конкретними фактами зловживань. Кожен з них — цеглина, якою вимуровують ганебну стіну: між тими, хто використовує своє становище для «інвестицій» у самого себе, і тими, на кого держава виділяла кошти. «Створення серед учасників торгів свого «домовленого» кола, — каже віце-президент, — значно полегшує процес обрання переможця та додаткового збагачення деяких чиновників. Однак не забуваймо, що в здоровому суспільстві не можна заробляти на освіті та безпеці дітей».