Чув, у столичній гімназії, в якій навчаються діти Президента, начебто, не викладають української мови і літератури та історії України. А ще, кажуть, там розгорівся скандал, пов’язаний з учителем, який буцімто симпатизує нацистам.

Сергій ЯРЕМЧУК, студент.

Бережанський район

Тернопільської області.

Чутки, на жаль, небезпідставні. Їх підтверджують офіційні джерела, які надали «Голосу України» таку інформацію.

Прес-служба Міністерства освіти і науки повідомляє, що ТОВ «Печерська міжнародна гімназія» створена міжнародними організаціями столиці для навчання іноземних громадян за міжнародними програмами Організації міжнародного бакалоріату. Її диплом визнаний багатьма зарубіжними країнами. В гімназії навчаються представники 43 національностей, в тому числі українці із сімей дипломатів, бізнесменів, можновладців. Гімназія не має ліцензії на освітні послуги, але отримала дозвіл на ведення підприємницької діяльності. Отже, українського атестата тут не видають і, зокрема, не навчають української мови і літератури, правознавства та історії України.

Піар-представник гімназії Роман Ільтьо дав «Голосу України» ексклюзивне інтерв’ю:

— Вважаємо інформацію в багатьох ЗМІ такою, що паплюжить репутацію школи. Це відверта спекуляція окремих журналістів. Приводом стало завдання, яке десятикласники отримали на уроці новітньої історії Європи. Учитель попросив учнів на історичному досвіді Німеччини показати, як демократична країна стала нацистською завдяки шаленій пропаганді. На жаль, це неправильно тлумачать заангажовані ЗМІ. У школі викладається українська мова як друга іноземна для іноземців і як рідна — для українських дітей. Оскільки гімназія, маючи статус міжнародної, чітко дотримується українського законодавства, про отримання ліцензії на освітні послуги ніколи не йшлося. Ми працюємо за міжнародними стандартами і видаємо дипломи міжнародного зразка.

Станіслав Ніколаєнко, коментуючи ситуацію, зазначив, що в школі працює комісія МОНУ і головного управління освіти і науки міськдержадміністрації. Якщо будуть відповідні висновки, керівник міністерства має намір порушити питання про заборону проводити навчання в цьому закладі. А також ініціюватиме екстрадицію вчителя історії, якщо підтвердиться факт пропаганди фашизму на уроках.

В офіційних поясненнях директор школи пан Йюнга стверджує, що учитель ставив за мету засудження фашизму і щиро шкодує, якщо мимоволі зачепили чиїсь почуття. Незважаючи на непорозуміння, головним завданням гімназії були і залишаються висока якість освіти і толерантність, резюмує керівник.

Отже, слово за компетентною освітянською комісією.