7 грудня в Київському академічному театрі оперети відбудеться свято — свято великої родини, яка гордо й незалежно іменує себе «Земляцтво Херсонщини». Передусім земляків поєднало патріотичне почуття до рідної землі, добра пам’ять про батьківську хату, про перші життєві дороги. А ще — особлива, настояна на таврійському сонці та ковилових травах «херсонська група крові». Міжнародна громадська організація, що об’єднує вихідців із сонячної Таврії, відзначає 10-річчя з дня утворення.

— Земляцький рух в Україні, що налічує 26 регіональних об’єднань, — унікальне явище в житті нашого суспільства, — каже президент «Земляцтва Херсонщини», народний депутат України другого і третього скликань Андрій Снігач (на знімку), котрий очолює організацію з першого дня. — Воно є яскравим свідченням об’єднавчих процесів, виявом споконвічного прагнення українців до єднання та спільної праці на благо народу. Діяльність земляцтв — вагомий внесок у розв’язання нагальних проблем, що постали перед оновленою Україною: налагодження конструктивного діалогу між владою та громадськістю, консолідація суспільства, поглиблення зв’язків між регіонами.

Саме з такою метою у 1997 році в Києві й була створена громадська організація, що об’єднала киян з херсонським «корінням», вихідців із Таврійського краю. Понад сотню земляків єднає насамперед патріотичне почуття до рідної землі, добра пам’ять про батьківську хату, про перші життєві дороги. А ще — особлива, настояна на таврійському сонці та ковилових травах «херсонська група крові». Серед ініціаторів об’єднання були відомі в області й країні особистості: Іван Мозговий, Діна Проценко, Віталій Полонець.

Сьогодні Міжнародна громадська організація «Земляцтво Херсонщини» має статус юридичної особи. Вона налічує близько 700 індивідуальних членів та понад півсотні колективів. Це люди різних професій, політичних поглядів, різного віросповідання, які поріднилися завдяки місцю свого народження або ж тривалій трудовій та громадсько-політичній діяльності на теренах області. Вони вважають себе єдиною родиною і, проживаючи в столиці чи на Херсонщині, а то й за межами нашої держави, активно переймаються турботою про рідний край, сприяють примноженню його слави, захищають інтереси земляків-херсонців на загальнодержавному рівні. Зрозуміло, що місію захисників забезпечують в першу чергу впливові персоналії в різних галузях народного господарства та у владних структурах.

Вагому допомогу землякам у розв’язанні нагальних проблем сьогодення надають члени «Земляцтва», відомі в державі діячі: народний депутат кількох скликань Катерина Самойлик, міністр культури й туризму Юрій Богуцький, міністр освіти й науки Станіслав Ніколаєнко, двічі Герой Соціалістичної Праці, Герой України, голова господарства «Зоря» Білозерського району Дмитро Моторний, Герой України, голова правління ВАТ «Каховський завод електрозварювального устаткування», депутат Херсонської обласної ради кількох скликань Ярослав Микитин, Герой Радянського Союзу, льотчик-космонавт СРСР Віталій Жолобов, директор Центру ендоваскулярної нейрорентгенохірургії, уславлений хірург Віктор Щеглов, народний артист України, професор Національного університету культури й мистецтв Фемій Мустафаєв і багато-багато інших відомих людей.

До керівного органу — ради «Земляцтва Херсонщини» — входять перші особи області — голова Херсонської обласної державної адміністрації Борис Сіленков та голова Херсонської обласної ради Володимир Демьохін.

Координаторами діяльності «Земляцтва Херсонщини» в регіонах є: генерал-майор Володимир Тимошенко — в Києві та Київській області, радник голови Херсонської обласної ради Михайло Кушнеренко — в Херсонській області, генерал-майор Микола Гореліков — у Російській Федерації. Представництва «Земляцтва Херсонщини» відкрито в Москві, Сімферополі, Нью-Йорку, найближчим часом вони діятимуть у Білорусі, Німеччині та Канаді — із земляками-херсонцями в цих державах вже налагоджено зв’язки.

Нинішнього року земляцтво виконувало функції координатора діяльності земляцтв усіх областей України. Для їх керівників було організовано презентаційні відвідини та поїздку визначними місцями Херсонщини. Гості ознайомилися із заповідником «Асканія-Нова», відвідали провідні підприємства регіону: агропромислову фірму «Таврія» в Новій Каховці, Каховський завод електрозварювального устаткування, головну насосну станцію Каховської зрошувальної системи, Інститут тваринництва степових районів імені М. Ф. Іванова «Асканія-Нова».

Наше спільне прагнення, — зазначає Андрій Снігач, — допомогти розвиткові Таврійського краю, адже це — синівський обов’язок перед своєю малою батьківщиною. Хай щаститься й здоровиться всім землякам, хай тепло й затишок панують у душах і родинах, хай здійсняться всі задуми на добро та злагоду в рідній Херсонщині й у всій Україні!

***

Ярослав Микитин, Герой України, голова правління ВАТ «Каховський завод електрозварювального устаткування»:

Щиро й сердечно вітаю всіх, кого об’єднала Херсонщина. Хоч я й народився на Тернопільщині, ця земля, де давно живу, стала мені другою батьківщиною. Земляцтво — необхідна ланка для налагодження стосунків між областю та столицею, і висока заслуга у цьому керівника земляцтва Андрія Снігача: він допомагає землякам «пробиватися» зі своїми проблемами до столиці.

Володимир Демьохін, голова Херсонської обласної ради:

— Патріотичні почуття надихали й об’єднували не одне покоління вихідців із нашого краю. Бо хоч би як далеко заводила доля, нас завжди ваблять спомини про рідний поріг. Я гордий, що працюю на сонячній таврійській землі, серед сердечних і працьовитих людей, і добре, що є Андрій Прокопович, котрий зумів усіх зібрати для спільних праведних трудів на благо області.

Михайло Кушнеренко, віце-президент земляцтва, координатор «Земляцтва Херсонщини» у Херсонській області:

— Сьогодні налагоджено тісні зв’язки між столицею і областю стосовно сприяння розвитку регіону, укладено угоди про співпрацю між «Земляцтвом Херсонщини» та обласною держадміністрацією, обласною радою, міською радою. Хоч би з якого питання знадобилася допомога в Києві, земляцтво завжди підставляє плече — так і повинно бути, адже це добре, що є до кого звернутися за сприянням у розв’язанні проблем регіону.

Борис Сіленков, голова Херсонської облдержадміністрації:

— Дуже ціную ту роль, яку відіграє земляцтво у сприянні області, гадаю, ця робота має поглиблюватися, зокрема, щодо залучення столичної еліти до виконання регіональних програм розвитку Херсонщини. Так і має бути: поєднання місцевих і столичних можливостей, із залученням усіх впливових осіб, щоб спільно примножувати надбання регіону.

Віктор Щеглов, директор Науково-практичного центру ендоваскулярної нейрорентгенохірургії АМН України:

— Земляцтво — це особлива організація, про яку ще мало сказано, це дуже корисна організація, що базується на чудовому емоційному почутті — любові до рідної землі. Майже півстоліття, як покинув я рідну Новогригорівку в Генічеському районі, а тягне сюди, мов магнітом, і серце щемом наповнюється, коли під’їжджаю до рідної землі. Багато допомагаю своєму селу, школі. Нині наш центр будує в Генічеському районі реабілітаційний заклад для дітей-інвалідів. Якби кожен, хто має змогу, взявся допомагати хоча б рідній школі, це було б дуже чудово, і це під силу земляцтву. Часто доводиться бувати за кордоном, і я завжди думаю про свою малу батьківщину, про своїх батьків, учителів.

Захар та В’ячеслав Горловські, президент та віце-президент херсонського концерну «Електромаш»:

Наші земляки живуть скрізь, і в подальшому хотілося б бачити їх тісніше єднання. Громадські організації мають посилити свій вплив на суспільство, і було б добре, якби їх представники були при українському парламенті. Щодо керівника земляцтва Андрія Снігача, то він завжди крокує в ногу з часом, має великі організаторські здібності, здатний бачити нашу державу в контексті всього світу, має унікальну здібність бути людиною, в усьому сучасною.

Людмила Зарічна, генеральний директор МГО «Земляцтво Херсонщини»:

Потреба у спілкуванні, прагнення відчути себе на якусь мить удома, відчуття спорідненості, а головне, бажання зробити щось для рідної землі, хоч якоюсь мірою віддати їй свій синівський борг — ось те, що гуртує, об’єднує людей однієї «духовно географічної» приналежності у громадську організацію, ім’я якій — земляцтво. Усі 26 земляцтв не поділилися на «удільні князівства», а згуртувалися в ім’я розквіту єдиної благословенної матері-України. Для злагоджених дій було створено раду керівників земляцтв, і тепер по черзі кожне із земляцтв виконує роль координатора; передача повноважень відбувається із врученням символів — козацької булави та православного хреста. Поширеною ініціативою стали поїздки представників від кожного із земляцтв до області земляцтва-координатора з метою ознайомлення з досвідом нових перетворень в умовах незалежної України, практикою взаємодії земляцтва з органами місцевої влади. Земляцтва регіонів — неполітичні організації, їх діяльність сприяє зміцненню державності й авторитету України у світі, оскільки багато земляцтв мають статус міжнародних, збереженню та збагаченню традицій, історично-культурної спадщини.