Ранкове засідання 6 грудня

На початку засідання Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк поінформував, що, відповідно до статті 83 Конституції України та статті 64 Регламенту Верховної Ради України, він направив подання Президенту щодо призначення на посаду Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Пізніше Арсеній Яценюк повідомив, що Президент вніс до парламенту кандидатуру Юлії Тимошенко для призначення на посаду Прем’єр-міністра. Тож Верховна Рада протягом п’яти днів має прийняти відповідне рішення.

Крім того, глава парламенту повідомив, що був присутній на нараді керівного складу і керівників органів місцевого самоврядування, яку проводив Президент України.

— Ми дуже багато заборгували місцевому самоврядуванню в деклараціях і обіцянках. Було дуже багато обіцяно і задекларовано, розпочинаючи з децентралізації державної влади і закінчуючи забезпеченням фінансовими ресурсами виконання своїх функцій органами місцевого самоврядування, — зазначив він.

Тому, на переконання А. Яценюка, на порядку денному роботи парламенту повинно бути забезпечення тих цілей, які були проголошені попередніми п’ятьма скликаннями Верховної Ради.

З огляду на це Голова Верховної Ради запропонував після початку роботи парламенту скликати «круглий стіл», почути і підтримати ініціативи органів місцевого самоврядування і внести погоджені пропозиції, починаючи із законодавства, яке регулює діяльність органів місцевого самоврядування, і закінчуючи ключовими фінансовими документами і розподілом фінансових ресурсів.

Протягом ранкового засідання дискусія точилася навколо одного питання — створення робочих органів парламенту (комітетів). Як повідомив Голова Верховної Ради, оскільки міжфракційні консультації ще не розпочалися і фактично розпочнуться після пленарного засідання, на погоджувальній раді звучало дві пропозиції: продовжити консультації на засіданні погоджувальної ради або оголосити перерву у роботі сесії. Щоправда, тут думки парламентаріїв розділилися. Одні пропонували оголосити перерву до п’ятниці, інші — до вівторка. Сам Арсеній Яценюк підтримав промовців, які зазначили, що «це не може тривати вічно». «Нам потрібно у найкоротший термін розпочати роботу Верховної Ради», — наголосив він.

Позицію своїх фракцій озвучили й народні депутати. Микола Азаров, приміром, зауважив, що фракція Партії регіонів налаштована на конструктивну роботу в парламенті, яка насамперед залежатиме від компромісної збалансованої роботи всіх фракцій і комітетів. Виступаючи за швидший початок консультацій, Микола Азаров закликав колег строго дотримуватися Регламенту, тож перед прийняттям будь-яких рішень найперше потрібно визначитися зі складом і керівництвом комітетів, наголосив депутат. Крім того, він зазначив, що фракція Партії регіонів категорично проти пакетного розгляду важливих для країни законопроектів. «Якщо ж буде обрано шлях прийняття рішень «через коліно», то такий парламент приречений», — констатував Микола Азаров. На його пропозицію пристали й комуністи.

Представники коаліції натомість пропонували не втрачати час і паралельно з обранням складу і керівництва комітетів створити спеціальну комісію, яка напрацьовувала б зміни до законопроектів, визначених коаліцією найважливішими. Крім того, Роман Зварич (НУ—НС) заявив, що не потрібно робити перерву до вівторка. Максимум — до п’ятниці, ще краще — до 16 години четверга. «Бо ми не маємо права втрачати час», — наголосив депутат.

Врешті, з огляду на внесення до парламенту кандидатури Прем’єра, перерву було оголошено до 16 години. Вечірній сесії передуватиме засідання погоджувальної ради.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.