Її уклали терміном на п’ять років ФПУ та Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова

Кожен з нас має конституційне право на працю. Однак скористатися ним так, щоб мати гідний рівень життя, у нашій країні нині, на жаль, майже неможливо. Це відомо. Як і те, що в суспільстві масово ігноруються трудові права працівників. Профспілки наголошують, що в країні невпинно зростає кількість порушень трудових прав у зв’язку з незаконним звільненням з роботи. Вітчизняні роботодавці намагаються укладати цивільно-правові договори замість трудових, що призводить до позбавлення працівників права на відпустки, одержання допомоги з різних видів соціального страхування. Досить високим залишається рівень порушень роботодавцями режиму роботи: праця в надурочний час і в години відпочинку, у святкові та неробочі дні. Загалом же трудові права членів профспілок, як стверджують у Федерації профспілок України (ФПУ), порушуються на кожному підприємстві, з них 62 відсотки порушень припадає на оплату праці. Тому-то кожен п’ятий працівник в Україні несвоєчасно та в неповному обсязі одержує заробітну плату. Як же боротися з цими та іншими негативними явищами в нашому суспільстві? Саме про це і йшлося на черговому засіданні ради ФПУ, в якому взяли участь Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, представники міністерств і відомств країни, які опікуються цими питаннями, більше трьохсот керівників первинних профспілкових організацій України.

— Поштовхом до розгляду зазначеної проблеми, — сказав, відкриваючи засідання ради голова ФПУ Олександр Юркін, — стали результати проведених нами більше десяти тисяч перевірок, під час яких виявлено численні порушення трудового законодавства. І це при тому, що ми чимало робимо задля посилення ролі первинних профспілкових організацій щодо захисту трудових прав людини праці. Зокрема, вже стало нормою проведення в регіонах Днів Федерації профспілок України, в тому числі тематичних. Лише цього року представники ФПУ провели понад тисячу зустрічей з трудовими колективами, з представниками низових профспілкових організацій; традиційно проводяться конкурси на кращий колективний договір; вперше в історії ФПУ проведено молодіжний форум профспілкових лідерів; узагальнено й практично втілюються на місцях корисні й актуальні пропозиції учасників всеукраїнських зборів голів первинних профорганізацій. Однак, хоч як прикро, зауважив О. Юркін, маємо ще чимало прикладів порушень прав не лише окремих профспілкових працівників та активістів, а й самих профспілкових організацій. Тож не дивно, що й досі ФПУ не може підписати генеральної угоди, що викликає певне напруження у трудових колективах.

Заступник голови ФПУ Григорій Осовий зосередив увагу присутніх на актуальних завданнях профспілок: добитися зменшення порушень трудових прав членів профспілок, підвищення їхньої правозахисної діяльності та всієї роботи первинних профспілкових організацій. Останнє особливо важливо, оскільки 97 відсотків керівників первинних профорганізацій працюють на громадських засадах. Правозахисну діяльність профспілкам можна і треба поліпшувати. Так, скажімо, як це робить галузева профспілка металургів, де є потужна юридична служба. Багато що тут можуть зробити й інші. Адже нині профспілки на своїх рахунках мають солідні кошти — загалом близько мільярда гривень. А про те, що цю справу необхідно прискорювати, свідчить і той факт, що грубих порушень, причому антизаконних, сьогодні більше ніж достатньо. Й досі процвітає, зауважив промовець, «конвертна оплата праці», є чимало прикладів тиску на керівників профспілок і навіть ліквідації цих громадських організацій. На жаль, прокуратура й суди мляво реагують на грубі порушення трудового законодавства.

Голови постійних комісій ради ФПУ Василь Мойсюк (економічний захист членів профспілок), Сергій Тесленко (охорона праці і здоров’я), Леонід Вернигора (соціальний захист і соціальне страхування), керівники первинних профспілкових організацій у своїх виступах наводили приклади того, як однакова праця оплачується у нас і за кордоном; як наше конституційне право безплатного медичного обслуговування давно вже не діє, бо повсюдно вітчизняна медична допомога стала платною, причому ніким і нічим не регульованою; як наші урядовці упродовж років незалежності виділяють мізерні кошти на охорону праці, а про доступне житло для трудівників вони згадують лише напередодні чергових виборів.

— Я не перший раз беру участь у роботі ради ФПУ, — сказала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова. — Наша співпраця завжди ефективна, у нас солідарна позиція з багатьох принципових питань щодо захисту законних інтересів трудящих. ФПУ першою підтримала наше конституційне подання стосовно повернення громадянам України втрачених заощаджень. Солідарну позицію ми разом займаємо і щодо прийняття у новій редакції Трудового кодексу України, встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму, нового підходу до охорони праці.

Соціальне партнерство обидві сторони продовжили і надалі. Вони чітко окреслили його у спільній угоді про співпрацю між Федерацією профспілок України та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини. Ця угода, яка діятиме упродовж наступних п’яти років, має об’єднати зусилля двох сторін щодо забезпечення прав і свобод людини та громадянина. Її підписали голова ФПУ Олександр Юркін та омбудсмен Ніна Карпачова (на знімкy).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.