«Мобільний офіс» — таку форму роботи практикують у Старобешівському районі на Донеччині. Тепер селянам не потрібно виїжджати до райцентру, щоб оформити субсидію, проконсультуватися з пенсійних та земельних питань чи завірити документи у нотаріуса. Представники цих інстанцій самі приїздять до громадян. Перший виїзд відбувся у липні цього року. Але найбільш затребуваною ця послуга виявилася восени, з початком опалювального сезону: громадяни почали масово оформляти субсидії.

— Раніше коридори нашого управління були забиті людьми, переважно літніми, адже наймолодшим учасникам війни, приміром, 70—80 років. Тепер усе робиться за місцем проживання, — розповіла начальник районного управління праці і соціального захисту Олена Гудінова. — Людям не потрібно стояти в чергах. Сільські ради заздалегідь збирають заявки і надають нам перелік питань, із якими звертаються громадяни. Відповідно до цього ми і формуємо «бригаду» для виїзду.

«Мобільний офіс» вирушає у подорож двічі на тиждень. У його складі — фахівці з питань праці, соціального захисту, пенсійних, земельних питань, юристи і навіть нотаріус, залежно від потреб селян. Автомобіль «офісу» обладнано портативним комп’ютером та багатофункціональною технікою (принтер, ксерокс, сканер в одному корпусі). Якщо людині потрібно оформити субсидію, достатньо одного візиту до «мобільного офісу». В комп’ютері є вся база даних про отримувачів пенсій та пільговиків. Ксерокопію документів можна зробити на місці. А відомості про розмір плати за послуги нададуть комунальні підприємства без участі громадянина.

Мешканці району вже встигли оцінити переваги нової форми роботи. Тепер не треба хвилюватися, чи встигнеш на автобус, та стояти в чергах до районних служб. Молоді мами можуть оформити допомогу у зв’язку із народженням дитини, інваліди — вирішити питання з путівками та ремонтом квартир, дізнатися про чергу на отримання автомобіля. Багато питань виникає щодо оформлення державних актів на землю — для цього до складу бригади включають нотаріуса.

— Єдине, чого не вистачає, — це кадрів, — додає начальник управління. — Обсяг роботи, який лежить на нас, останнім часом збільшився. Ми тепер займаємося і бездомними особами, і особами, звільненими з місць позбавлення волі... Загалом наш «контингент» налічує 26 тисяч осіб, які обслуговує колектив у 40 працівників. Хотілося б розширити штат, але це, на жаль, не від нас залежить.