На запитання «Голосу України» відповідають представники самоврядних органів:

1. Чого бракує самоврядним громадам?

2. Коли самоврядування отримає необхідні повноваження?

Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО, народний депутат, представник Асоціації міст та громад у парламенті (екс-президент АМУ протягом восьми років):

1. Перше і основне, чого не вистачає місцевому самоврядуванню, — законодавчого забезпечення. Зокрема, законів про Асоціацію міст і громад, про вибори, який відповідав би реальному стану речей у суспільстві, тому що експеримент з пропорційною системою себе зарекомендував негативно. Закону про місцеві бюджети, про податки та збори громад, про місцеві референдуми тощо.

2. Дуже сподіваюся на новий парламент, новий уряд, що бюджетом на 2008 рік буде забезпечено фінансову самостійність громад для виконання їхніх власних та делегованих державою повноважень. Сподіваюся, що в парламенті буде створено міжфракційну групу з тих народних депутатів, які пройшли шлях і мають досвід міських та селищних голів, що лобіювала б інтереси асоціації у Верховній Раді.

Іван КУЛІЧЕНКО, міський голова Дніпропетровська, президент Асоціації міст та громад:

1. Складне запитання, на яке коротко важко відповісти. Напевно, сьогодні найбільше не вистачає порозуміння в суспільстві. Свідомо говорити про те, що заважає, можна буде лише тоді, коли зникнуть суперечки між гілками влади (насамперед — законодавчою і виконавчою).

2. Я — не пророк, але скажу: хоч як гноблять, принижують місцеве самоврядування, якщо воно витримало навіть те, що стосується тендерних закупівель, точно знаю: його не задушать. Але сказати, коли місцеве самоврядування отримає достатньо повноважень, я не можу. Великі сподівання покладаю на Верховну Раду і, зокрема, на міжфракційне об’єднання.

Іван КАЛИШ, міський голова Белза Львівської області:

1. Грошей у бюджеті, а ще — змін у законодавстві, яке стосується місцевого самоврядування, — це Податковий і Бюджетний кодекси. Особливо драконівський закон цього року маємо щодо тендерних закупівель. Хочеться порядку у державі, й чим скоріше, тим краще.

2. Якби це залежало від нас, ми давно уже все зробили б. Думаю, що Верховній Раді найперше потрібно розглянути закон про місцеве самоврядування. Інакше ми скоро залишимося з порожніми торбами, а наші комунальні служби невідомо що робитимуть. Сподіваємося: новообрана Верховна Рада невдовзі працюватиме над цим питанням.

Микола ЗАЛІСЬКИЙ, сільский голова Сенчі Полтавської області:

1. Найбільше бракує грошей. Наш бюджет становить 1 млн. 500 тисяч, до того ж вилучають з нього 751 тисячу гривень податку. Скажіть, як можна жити далі?

2. Це станеться тоді, коли бюджет формуватимуть знизу вгору. Адже ми краще знаємо, куди і скільки коштів спрямувати. Тоді місцеве самоврядування справді таким буде, і всі питання вирішуватимуть на місцях. Сподіватимемося, що новообрані парламентарії ухвалять необхідні закони.

Святослав ВЛАСЮК, керуючий справами Рівненського міськвиконкому:

1. На мою думку, місцевому самоврядуванню завжди не вистачає грошей. Нам завжди обіцяли, що коли хтось прийде до влади, бюджет почнуть формувати знизу. Тобто — враховуватимуть потреби міста. Однак усе й досі вирішують у Києві. Наше побажання: щоб ті речі, які декларували перед виборами, втілювали в життя. Якщо так буде, то багато проблем місцевого самоврядування вирішаться самі собою.

2. Дуже важко говорити про це, особливо коли складається враження, що держава ставиться до самоврядування, як до прийомної дитини. Напевне, це буде тоді, коли Президентом стане хтось із колишніх міських голів.

Валерій КОЛОМИЙЦЕВ, міський голова Ладижина Вінницької області:

1. Закону про нормальне самоврядування й грошей. А заважає закон про тендерні закупівлі, наявність у країні Держказначейства, бачення того, що державний і місцевий бюджет це — одне й те саме. Коштами громади має розпоряджатися громада, а державними — держава.

2. Лише тоді, коли усі міські голови без винятку вийдуть на майдан і кричатимуть не «Вітя», «Юля» або «Валера», а «Самоврядуванню — повноту влади!». Без цього нам, громадам, владу на місцях ніхто не дасть.

Євген ПРОКОПЕЦЬ, заступник міського голови Чернівців, начальник фінансового управління:

1. Повноважень і грошей. Наш міський голова каже: кожному міському голові заважають три проблеми. Перша — гроші, друга — гроші, і третя — гроші. Навіть якщо буде багато повноважень, але вони не будуть підкріплені фінансово, зрозуміло, що такі повноваження нічого не варті.

2. За нинішньої ситуації в державі цього не знає навіть Бог.

Валерій ЗАГОРОДНІЙ, заступник селищного голови Маньківки Черкаської області:

1. Передусім — коштів, особливо це актуальне питання для таких малих селищ, як наше. У нас дотаційний район, тому його розбудова залежить від того, скільки нам виділять грошей.

2. Сподіваємося, що це станеться найближчим часом. Що інвестиції все ж таки прийдуть і у невеликі міста і села, з’являться робочі місця. Думаю, що Верховна Рада ухвалить закони, які розв’яжуть руки місцевому самоврядуванню.

Станіслав НЕБЕЛЬСЬКИЙ, міський голова Дунаєвців Хмельницької області:

1. Нормального закону про тендерні закупівлі. Звичайно, не вистачає й фінансування.

2. Важко сказати. На цю Верховну Раду я жодних надій не покладаю.