Голосування у Верховній Раді за обрання глави парламенту — надзвичайно важливий крок. На цьому наголосив Президент Віктор Ющенко на вчорашній нараді з представниками асоціацій та органів місцевого самоврядування. І назвав обрання Арсенія Яценюка главою парламенту винятковою політичною подією для вирішення головного питання — забезпечення стабільності в Україні.

Він переконаний: «Арсеній Петрович буде тим талановитим Головою Верховної Ради, який кожною фіброю відчуватиме, що він є главою всього парламенту, а не тільки більшості чи декількох політичних сил». Настає етап політичної стабільності, упевнений Президент. «Я сподіваюся, що сьогодні український парламент з новими зусиллями, з новим складом, більшістю, з амбіціями береться за виконання надзвичайно благородних речей», — зауважив він. І попросив керівників органів місцевого самоврядування надати всіляку допомогу новому Голові Верховної Ради.

Водночас глава держави запропонував створити робочу групу під керівництвом заступників глави секретаріату Президента Марини Ставнійчук та Олександра Шлапака, до якої ввійдуть представники органів місцевого самоврядування. Робоча група, за його словами, має напрацювати план дій на 2008 рік з декількох блоків, у тому числі з питань реформування законодавства у сфері місцевого самоврядування, внесення змін до бюджету, а також змін до Конституції України. Вже напрацьовано законопроекти, Віктор Ющенко готовий їх внести на розгляд парламенту одразу після ухвалення закону про Державний бюджет на 2008 рік.

Як зазначив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, наразі сподіватися на кардинально новий підхід до формування бюджету не доводиться. За нинішніх умов це неможливо. Тож, зауважив він, уже нині треба готувати зміни до ще не ухваленого закону. Ускладнюється ця робота й тим, що Україна стоїть перед новими викликами, зокрема це стосується нової ціни на газ. Ухвалювати держбюджет необхідно в найкоротший термін — відразу ж після формування уряду, переконаний Голова ВР.

Крім того, на переконання глави парламенту, у найкоротший термін необхідно почати складну дискусію про доцільність дострокових виборів до органів місцевого самоврядування і виборчу систему в цілому. Якщо дострокові вибори потрібні, то слід визначитися, в якому форматі вони мають проводитися, за якою системою і коли. Адже чинна сьогодні система виборів до самоврядних органів являє собою «певну диспропорцію», — переконаний Арсеній Яценюк.

Він закликав владу замислитися над можливістю ввести відкриті списки або, можливо, повернутися до змішаної системи. «Але надто рано було б давати сьогодні остаточну відповідь, оскільки ми повинні провести дуже предметну і складну дискусію, тому що це має бути місцеве самоврядування, а не клуб політичної еліти в тій чи іншій раді», — констатував Голова Верховної Ради.