Нині всі в Україні знають, що ціни на паливо, на жаль, зростають. Для підприємств вони ще вищі, ніж для населення. У цих умовах вихід один — економія. Заощаджувати теж можна по-різному: або весь опалювальний сезон мерзнути у приміщенні і користуватися ледь теплою водою, або замінювати вікна і двері у помешканні, щоб зберегти тепло, або використовувати нагрівачі, які максимально економлять паливо. Саме про останні технології і піде далі мова.

Випуск водонагрівачів, що максимально економлять паливо, налагодило ВАТ «ЧеЗаРа», провідне підприємство національного космічного агентства України, яке спеціалізується на виготовленні датчикової і перетворюючої апаратури для космосу.

Це новітня розробка НВО «Екотерм» — контактно-поверхневі водонагрівачі потужністю від 100 до 3000 КВт. Вони працюють при атмосферному тиску, можуть використовувати жорстку і артезіанську воду без попереднього пом’якшення. Контактно-поверхневі водонагрівачі оснащені сучасними засобами контролю та управління, мають максимально високий ККД — 98% при значній економії газу (порівняно з котлами високого тиску 20—30%; що дає значний економічний ефект). Їх можна розмістити під дахами будівель.

Контактно-поверхневі водонагрівачі (КПВ) призначені для автономного децентралізованого опалення та гарячого водопостачання і підприємств, комунальних об’єктів, і жилих будівель та об’єктів індивідуального будівництва котеджного типу у складі стаціонарних і мобільних опалювальних систем. Принцип дії новинки НВО «Екотерм» засновано на прямому контакті води, що нагрівається, і продуктів згорання з частковим догрівом її жаровою трубою. За рахунок цього навіть при малих розмірах КПВ вдається забезпечити охолодження димових газів до температури на 5—10 градусів Цельсію вище температури зворотної мережної води. При цьому відбувається часткова конденсація водяних парів, які утворюються під час окислення водневого палива, та виділяється значна кількість тепла.

З метою попередження появи іржі в обладнанні та трубопроводах використовують інгібітори корозії вітчизняного виробництва «Вітал» і комплексонатор цинку. Вони нетоксичні, їхня концентрація у воді —мінімальна, використовування вигідне та екологічно безпечно. При поставці водонагрівачів виробник забезпечує покупця інгібітором корозії. Замір швидкості корозії вимірюється приладом СІК-1, який поставляється за бажанням замовника.

Основні переваги КПВ:

— максимально високий ККД — 98%;

— дешеве теплопостачання, мінімальні теплові мережі;

— широкий модельний ряд;

— використовування прихованої теплоти конденсації водяного пару, які є у продуктах згоряння;

— натуральна деаерація води;

— самоочищення від накипу;

— робота при атмосферному тиску;

— можливість монтажу під дахом споруди;

— оснащення сучасними засобами контролю та управління гарантує безаварійну та економічну експлуатацію;

— можливість роботи на рідкому паливі;

— відповідає європейському стандарту «голубий янгол»;

можливість використання жорстких та артезіанських вод без попереднього пом’якшення;

— не підлягає котлонагляду.

Поряд із серійним виробництвом водонагрівачів ВАТ «ЧеЗаРа» забезпечує проектування опалювальних систем, їх монтаж, налагоджування, запуск та сервісне обслуговування.

Якщо чернігівські КПВ більше підійдуть підприємствам, тому що опалюють площу від 1000 кв. м (КПВ-100) до 30000 кв. м (КПВ-3000), то приватних осіб можуть зацікавити пилососи «Alpіna» потужністю 1500 Вт. Вони призначені для побутових потреб і використовуються для прибирання у помешканні, для чищення одягу, ковдр, м’яких меблів. У пилососі встановлено регулятор з повільним регулюванням потужності, індикатор заповнення мішка-пилозбірника.

Основні параметри «Alpіna» такі:

— витрати електроенергії — 1,3 кВт/г;

— маса — 7,5 кг;

— габарити —510х300х240 мм;

— довжина шнуру — 6,5 м;

— місткість пилозбірника — 3,5 л;

— 5 ступенів очищення;

— потужність всмоктування — 240 Вт.

Пилосос, який коштує всього 285 гривень, укомплектовано шлангом-повітроводом з кутовою трубкою, телескопічним подовжувачем, трьома насадками, вхідним двошаровим фільтром, мікрофільтром, мішком-пилозбірником.

До речі, на підприємстві працює регіональне представництво Українського національного комітету міжнародної торгової палати (його керівник — віце-президент з маркетингу та зовнішньо-економічної діяльності ВАТ «ЧеЗаРи» Микола Білошапко), що сприяє якнайшвидшому укладанню усіляких угод про постачання вищезгаданої та іншої виробленої продукції.

Чернігів.