Головою Верховної Ради України 227 голосами обрано Арсенія Яценюка

Вечірнє засідання 4 грудня

Після оголошення результатів таємного голосування Арсеній Яценюк, виступаючи перед народними депутатами, наголосив: «Я планую бути Головою Верховної Ради України, Верховної Ради як цілісного органу. І мова йде про те, що кожен депутат буде почутий, кожна фракція матиме рівні права і не буде більш чи менш рівних, і ми будемо формувати дієздатний орган, який спрямований тільки на одне — на розбудову України». І додав: «Той, хто захоче працювати, матиме можливість це зробити. Той, хто не захоче працювати, — нам навряд чи з ним по дорозі».

Обрання глави парламенту відбулося після численних перемовин і перерв для консультацій між представниками різних політичних сил. Після того як комуністи відмовилися від пропозиції коаліціянтів отримати крісло першого заступника Голови Верховної Ради, член тимчасової президії від «НУ—НС» Роман Зварич відкликав свою пропозицію про голосування за керівництво парламенту списком, і розпочалося висунення кандидатур лише на посаду глави парламенту. Головуючий Олександр Турчинов (БЮТ) надав слово для внесення пропозицій представникам усіх фракцій. Однак, окрім запропонованої коаліцією демократичних сил та Президентом кандидатури Арсенія Яценюка, жодних ініціатив з боку інших політичних сил не пролунало, тож у бюлетені для голосування було лише одне прізвище.

Виступаючи перед народними обранцями, претендент на крісло глави парламенту поділився своїм баченням політичних процесів у державі, ролі та місця керівних органів парламенту, взаємодії з опозицією та урядом. Зокрема, Арсеній Яценюк наголосив, що Голова Верховної Ради, на його думку, має бути передусім організатором парламентської роботи, враховуючи, що Верховна Рада є одним із ключових інструментів реалізації народовладдя. А його основним завданням має бути намагання сконсолідувати позиції різних політичних сил у ключових національних пріоритетах. Водночас А. Яценюк зауважив, що не може бути дискусії з таких питань: незалежності, державності, територіальної цілісності України, недоторканності її кордонів, прав людини тощо, адже це ті речі, на які у всіх політичних сил і партій повинно бути єдине бачення. Натомість у стінах парламенту, за словами А. Яценюка, повинна бути дуже предметна дискусія щодо Податкового та Земельного кодексів, бюджетного законодавства, програми соціально-економічного розвитку держави на 2008 рік, імплементації судової та адміністративної реформ. «Наша місія — знайти інструменти реалізації державної політики, знайти інструменти, яким чином формувати процес державотворення в Україні», — наголосив він. І пообіцяв: «Якщо я буду обраний Головою Верховної Ради, забезпечу багатосторонню дипломатію у стінах Верховної Ради і забезпечу європейські стандарти парламентаризму».

Сутність і завдання Голови Верховної Ради у відносинах з усіма депутатами, зауважив А. Яценюк, має полягати в тому, щоби надати всім однаковий і рівний доступ. «Права опозиції повинні бути захищені так само, як і права більшості. Тому що опозиція є також владою, владою контрольною. І чим більш ефективна опозиція, то при тому, що більшість є поміркована і мудра, вона стає ще ефективнішою», — підкреслив він.

Головуючий О. Турчинов поставив на голосування пропозицію продовжити роботу парламенту до завершення розгляду питання про обрання Голови Верховної Ради. Електронне табло висвітило 226 «за». Наступне голосування, за форму бюлетеня з виборів глави парламенту (227 «за»), також засвідчило, що в залі є більшість, спроможна прийняти рішення.

Голосування за обрання глави парламенту відбувалося дуже напружено. У ньому взяли участь лише депутати, що входять до коаліції, проте у лічильній комісії були представлені всі фракції. Біля скриньок, до яких депутати вкидали бюлетені, навіть виникла сутичка між представниками фракції БЮТ та Партії регіонів, котрі контролювали процес: один бюлетень було порвано, проте лічильна комісія вирішила зарахувати цей голос. Регіонали звинуватили бютівців у тиску на своїх депутатів, оскільки парламентарії, перед тим як вкинути бюлетень до скриньки, демонстрували його перед телекамерами. Проте лідерка БЮТ Юлія Тимошенко у розмові з журналістами наголосила, що це — не недовіра до колег-депутатів, а виконання обіцянок зробити обрання керівництва парламенту прозорим і публічним.

Коли вже стало відомо про результативність голосування, депутати з фракцій Партії регіонів та КПУ на знак протесту покинули сесійну залу. Регіонали заявили, що не визнають вибори Голови Верховної Ради, оскільки, на їхній погляд, було порушено процедуру. О 21.25 голова лічильної комісії Микола Шершун (фракція блоку Литвина) оголосив результати голосування за Голову Верховної Ради: бюлетені одержали 227 депутатів, і всі вони віддали свої голоси за кандидатуру Арсенія Яценюка.

Арсеній Яценюк у короткому виступі подякував фракціям «НУ—НС» і БЮТ, а також Президентові України за висунення і заявив: «Сьогодні ми довели, що коаліцію створено не тільки на папері. Коаліцію створено, вона ефективно працює і буде працювати. І наступним кроком буде формування нового демократичного українського уряду». Водночас глава парламенту подякував усім колегам по парламенту, в тому числі й Партії регіонів, КПУ і блокові Литвина, за те, що вони дали можливість провести одні з перших демократичних і непідкупних, без політичної корупції, таємних голосувань за Голову Верховної Ради України. «Я думаю, що це буде проявом нового українського парламентаризму, якщо ми всі разом запропонуємо вже фактичній опозиції відповідні посади в керівних органах Верховної Ради. Це буде по-демократичному і по-європейськи», — сказав А. Яценюк.

Наступне пленарне засідання парламенту відбудеться сьогодні, 6 грудня.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.