На запитання «Голосу України» відповідає народний депутат України третього скликання, а нині депутат Новомосковської районної ради, кандидат сільськогосподарських наук, заслужений працівник сільського господарства України, генеральний директор СТОВ «Злагода» Анатолій БІЛИК.

1. Чи ефективно працюватиме демократична коаліція?

2. Як довго вона проіснує?

3. Чи започаткує реформи, зокрема конституційну, цей склад Верховної Ради?

4. Чи буде виконано передвиборні обіцянки?

1. Знаєте, дуже цікава і важлива, як на сьогодні, проблематика ефективності роботи створеної демократичної коаліції з 227 народних депутатів. І в БЮТ, і в «НУ—НС» зібралися політичні сузір’я незаперечних лідерів із державницькими устремліннями. Вони мають парламентський і урядовий досвід, вміють організовувати і самоорганізовуватися. Я це знаю зі своєї роботи у Верховній Раді, тому коаліція спроможна по-партнерськи відповідально та ефективно працювати над законами, над виконанням урядової програми, задекларованої в угоді між цими політичними силами. Є надія, що демократична коаліція здатна запрацювати ефективно, якщо її не підмиють фінансові хвилі політичної корупції.

2. У неї немає виходу, щоб розпадатися через внутрішні незгоди чи непорозуміння. Я знаю настрої селян, яким уже немає сил існувати в суцільній безвиході й очікувати змін на краще, про які вони чують з телеекранів. Дуже великі сподівання понад 10 мільйонів виборців, які віддали свої голоси на виборах цим силам, мають зцементувати і кадрову, і законотворчу, і бюджетну діяльність. І хотілося б, щоб коаліція проіснувала не кілька місяців, як застерігають песимісти й політологи, а принаймні п’ять років, визначених законом.

3. Конституційні реформи може започаткувати конституційна більшість Верховної Ради, тобто 300 депутатських голосів, що в цьому скликанні є мало- ймовірним. Маємо розуміти, що реформа конституційна потрібна. Але більш того, що реалізувати її не вдасться.

4. Виконають окремі обіцянки, що задекларовані великими політичними силами. Решта ж бігбордівських передвиборних обіцянок залишиться в шухлядах народних депутатів до наступних виборів. Ми є свідками саме такого «виконання» обіцянок протягом усіх виборчих кампаній в Україні — і на президентських, і на парламентських виборах. Хоча є й активні наміри, скажімо, у БЮТ в закріпленні кожного народного депутата України шостого скликання за конкретними виборчими округами, щоб не втрачати зв’язок із виборцями, в тому числі й з виконання передвиборних обіцянок. По нашому 37 округу — це народний депутат Євген Сігал.

Дніпропетровська область.