Які особливості набуття права власності на земельні ділянки громадянами України та іноземцями?

Громадяни України можуть бути власниками землі на підставі придбання за договором купівлі-продажу, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності; приватизації земельних ділянок, що були раніше їм надані у користування; прийняття спадщини; виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).

А іноземні громадяни та особи без громадянства можуть набувати право власності лише на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності, у разі придбання за договором купівлі-продажу, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; викупу земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності; прийняття спадщини.

Треба зазначити, що землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземними громадянами, а також особами без громадянства, впродовж року підлягають відчуженню.

Чинний і нині

Чи необхідно переоформляти державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, який видано ще у 70—х роках минулого століття?

Земельним кодексом України передбачено, що громадяни та юридичні особи, які одержали у власність чи тимчасове користування, зокрема й на умовах оренди, земельні ділянки у розмірах, що були передбачені раніше чинним законодавством, зберігають права на ці ділянки.

Валерій ГОРДЕЙЧУК, заступник начальника Головного управління земельних відносин у Київській області.