Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ:

— Голосування за обрання Голови Верховної Ради об’єднало команди блоку «Наша Україна—Народна самооборона» і БЮТ більше, ніж за всі попередні роки. Незважаючи на перешкоди, коаліція пройшла випробування на міцність і довела, що вона може працювати дієво й без будь-яких суперечностей. Закінчується етап політичної кризи, і всі зусилля спрямовуватимемо на налагодження нормальної роботи. Проте святкувати перемогу ще зарано. Святкувати можна буде лише тоді, коли демократична коаліція та демократичний уряд виконають усі обіцянки, дані людям. У четвер Верховна Рада планує завершити формування керівництва парламенту і розподіл парламентських комітетів, незалежно від того, чи повернеться Партія регіонів до сесійної зали. Комітети розподілятимуться за пропорційним принципом між усіма фракціями, як це передбачено Регламентом. На черзі — розгляд 12 законопроектів, внесених до коаліційної угоди між «НУ—НС» і БЮТ.

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, Партія регіонів:

— Депутати від Партії регіонів залишили сесійну залу після оголошення результатів голосування за кандидатуру Голови ВР, оскільки не визнали їх. Таким чином ми демонструємо своє ставлення до того фарсу, який відбувся у Верховній Раді. Вперше в історії України вибори Голови ВР проведено на безальтернативній основі. Фактично виборів як таких не було. Владу в парламенті узурповано. З цим не може погодитися Партія регіонів, і ми висловлюватимемо своє ставлення до цих подій таким способом, який нам дозволить законодавство України та логіка політичної боротьби. Ми можемо оскаржити результати голосування через суд.

В’ячеслав КИРИЛЕНКО, «НУ—НС»:

Уперше за три роки перебування Президента Ющенка при владі створено демократичну і пропрезидентську більшість. Ми максимально швидко сформуємо демократичний кабінет, оберемо прем’єра і уряд. І не забудемо про те, що необхідно скасувати депутатську недоторканність, скасувати пільги і почати масштабні економічні реформи. Тому на часі — серйозна кропітка робота над новим Податковим кодексом, над покращенням місцевого самоврядування і над цілою низкою реформістських законів, які певним чином мають стати новим обличчям України. Об’єднати Україну можуть тільки вдало проведені реформи. Незважаючи на демарші опозиції, вона повинна посісти гідне місце у владі, й ми запропонуємо їй співпрацю.

Олександр ГОЛУБ, КПУ:

— Назвати голосування за Голову ВР таємним і вільним, безумовно, не можна. Тому наша фракція прийняла рішення на знак протесту вийти із залу. Цілком очевидно, що помаранчева коаліція, маючи необхідні 227 голосів, могла провести свою кандидатуру на пост глави парламенту. Але методи, якими це було зроблено, безпрецедентний тиск на депутатів, який позбавляв їх можливості робити чесний і усвідомлений вибір, ставить під сумнів легітимність обрання пана Яценюка. Цілком очевидно, що так звана демократична коаліція не в змозі буде забезпечувати результативне голосування за законопроекти. Може так статися, що робота Верховної Ради VІ скликання фактично зайде у глухий кут.

Володимир ЛИТВИН, лідер блоку свого імені:

— Обрання Головою Верховної Ради Арсенія Яценюка підтверджує, що в парламенті діє коаліція. Водночас оцінити Яценюка на цій посаді можна буде лише після того, як він пропрацює певний період. Перспектива діяльності новообраного глави парламенту пов’язана з безпосередньою роботою коаліції.

Записала Олександра КУЧЕРЯВА.