Уже не вперше ступають українські миротворці на ліберійську землю. Вісім років триває миротворча діяльність Збройних сил України на африканському континенті. Загалом більш як три тисячі солдатів та офіцерів здобули безцінний досвід участі в міжнародних миротворчих операціях у жорстких умовах тропіків. Сьєрра-Леоне, Ліберія, інші країни Африки, де українські військові гідно продовжують славну традицію служіння миру, розпочату ще на початку 90-х.

300 військовослужбовців із складу 56-го окремого вертолітного загону Місії ООН у Ліберії і зараз на варті крихкого миру в цій маленькій діамантовій країні. Щодня десять і більше вертольотів піднімаються в небо на виконання миротворчих завдань. О шостій ранку «технарі» інженерно-авіаційної служби загону повним складом виїжджають на аеродром, а уже о восьмій перші екіпажі Мі-8 піднімаються в небо з гуманітарними вантажами на бортах, а ще через дві години — злітають пари бойових «двадцятьчетвірок», що стережуть спокій на кордонах Ліберії.

На допомогу українських вертолітників очікують мешканці дальніх поселень, куди в сезони дощів нічим, крім вертольота, не доберешся. Тут мало доріг і ті — украй важкі. Суцільна оксамитова ковдра з пальм та баобабів, перемежована болотами та вихилястими повноводними річками таїть у собі безліч небезпек. У багатьох країнах африканського континенту перебувають Місії Організації Об’єднаних Націй, яким доводиться силовими методами вирішувати криваві внутрішньонаціональні конфлікти. Мужність та професіоналізм наших вертолітників завжди викликали повагу з боку керівництва ООН. А ще — готовність прийти на допомогу за будь-яких умов. Напевне, тому український авіаційний підрозділ покине Місію одним з останніх...

Фото Олександра КЛИМЕНКА.