До Києва з Бєлграда (Сербія) повернулася делегація у складі голови комітету фізичного виховання і спорту МОН України В’ячеслава Гамова, генерального секретаря студентського спортивного союзу Валентина Гаврилка, начальника відділу кадрів і міжнародних зв’язків Олега Воробйова, першого віце-президента Всеукраїнської футбольної асоціації студентів Олега Первушкіна та віце-президента цієї асоціації Олега Лащука.

Керівники студентського спорту й футболу брали участь у роботі ІХ Асамблеї європейської студентської спортивної асоціації (EUSA). До столиці Сербії прибули 135 делегатів від 44 країн Європи. У програмі першого дня розглядалися питання організації чемпіонатів Європи 2008 року з різних видів спорту, котрі входять до програми EUSA. Про роботу поважного зібрання кореспондентові «Голосу України» розповів Олег ПЕРВУШКІН.

— Зрозуміло, нас найбільше цікавило питання презентації Євро-2008 з футболу в столиці України. Ми підготували відеоматеріали й доповідь, котрі викликали великий інтерес в учасників асамблеї.

Під час обговорення презентації й технічних питань члени виконкому й делегати деяких країн висловлювали пропозицію про проведення жеребкування після прибуття всіх команд на місце проведення турніру. Українська сторона наполягала на проведення жеребкування за місяць до початку турніру, як це передбачено регламентом EUSA. Зрештою зупинилися на такому варіанті: господарі змагання і делегат EUSA, представник Кіпру Антоніс Петроу, визначаться з цим самі.

Отже, наприкінці квітня або на початку травня пан Петроу відвідає Київ і здійснить інспекцію готовності спортивних та інших об’єктів до Євро-2008. Тоді й ухвалимо остаточне рішення стосовно жеребкування.

— Окрім презентації Євро-2008, либонь, були й інші питання в порядку денному?

— Авжеж. Другого дня роботи асамблеї відбулися вибори до керівних органів EUSA. У результаті таємного голосування президентом EUSA був переобраний Альберто Гуалтієрі (Італія), першим віце-президентом залишився Синіша Яснич (Сербія), а генеральним секретарем — Матяш Печовнік (Словенія). Крім того, технічним директором став Адам Рошек (Польща), а скарбником —Філіп Атвеп (Велика Британія). Обрали й виконком EUSA у кількості 12 чоловік. На жаль, наших співвітчизників у керівних органах спілки немає.

— Як проходить процес підготовки до європейської першості студентів у Києві?

— Не так, як хотілося б. Чимале занепокоєння викликає відсутність коштів, передбачених бюджетним плануванням. А ще виникає питання про ступінь готовності стадіонів до турніру. На жаль, трава безкоштовно росте не скрізь. Зокрема, на футбольних полях. Але це ще не все. Потрібний ремонт трибун, роздягалень і душових.

Тому дуже хочеться, щоб хоч на днину до нас завітав ... Старий Хоттабич і налагодив усе, розірвавши волосинку з чарівної бороди. На всіх наших університетських стадіонах відсутні табло й лави для запасних, про ложі VІP та індивідуальні сидіння для глядачів годі й говорити. Коли все це встигнути зробити й за які кошти? Вони, либонь, таки з’являться. Але може статися так, що буде вже запізно.

Ну а поки вирішуються всі ці питання, сьогодні в «Будинку Футболу» відбудеться вшанування національної студентської збірної, котра цього року порадувала нас, завоювавши золоті медалі на 24-й Всесвітній універсіаді...

Сторінку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.