Технічна рада орендного підприємства «Шахта імені Засядька» за участю провідних фахівців у гірничій галузі прийняла рішення затопити виробки пласта L1, де сталися останні аварії із людськими жертвами. Лише такі заходи, сподіваються фахівці, зможуть загасити пожежу і «нейтралізувати» вугільний пласт, схильний до самозаймання і раптових викидів метану. Раніше урядова комісія із розслідування причин аварії покладала надії на спорудження перемичок для ізоляції небезпечної дільниці і закачування азоту з метою витіснення кисню. Однак після повторних вибухів, які сталися в ізольованому просторі і призвели до загибелі та травмування людей, вирішено затопити аварійну ділянку. Як повідомлялося, внаслідок трьох вибухів за два тижні на шахті загинули 106 осіб, ще 158 перебувають на лікуванні.

Уже в понеділок увечері до шахти почали подавати воду — як із головного водовідливу на горизонті 529 метрів, так і з річки Кальміус. Очікується, що для заповнення виробки водою знадобиться чотири тижні. Всі інші роботи в шахті припинено, спуск людей під землю заборонений. Під землею перебувають п’ятеро робітників, які контролюють стан ствола і водовідливу. Ще два відділення гірничорятувальників стежать за станом шахтного повітря.

Водночас, як розповів «Голосу України» заступник голови ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості Леонід Давидов, існує загроза виходу метану на поверхню після затоплення водою: такі сумні наслідки закриття шахт на Донбасі вже є. Крім того, фахівці повинні розробити нову схему водовідливу, врахувавши і особливості сусідніх шахт. Тим часом експерти розпочали перевірки стану безпеки праці на усіх 33 українських вугільних підприємствах, які видобувають вугілля на глибині понад 1000 метрів. Як заявляв журналістам Прем’єр-міністр Віктор Янукович, гірничі роботи на таких підприємствах будуть проводитися лише відповідно до експертних рішень.

Затоплення аварійної дільниці означає, що експерти так і не потраплять на місце аварій, а тіла 10 гірників, які досі не знайдені, так і залишаться під землею. Київський районний суд Донецька ухвалив рішення про встановлення факту смерті шахтарів, чиї тіла не вдалося підняти. Тепер родини загиблих зможуть отримати компенсації від уряду та фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

Утім, не для всіх родин судова тяганина позаду. Вдова загиблого прохідника Ірина Каруна каже, що їй не вдалося отримати одноразову допомогу. Гроші виплатять лише після рішення суду, куди комісія відправила жінку встановлювати факт наявності сімейних стосунків. Підставою стало те, що чоловік і дружина були зареєстровані за різними адресами. «Ми двадцять років були разом, є свідоцтво про шлюб, є троє дітей. А прописка різна, тому що жили без квартири: я була прописана у своїх батьків, чоловік — у своїх. Ніколи не думала, що це так важливо», — поскаржилася «Голосу України» вдова. Ірина каже, що родині зараз дуже не вистачає грошей: чоловікова зарплата за жовтень і допомога на поховання закінчилися. Сама жінка не працювала, сиділа вдома із молодшою дочкою чотирьох років: дівчинка часто хворіє і не може відвідувати дитсадок. Ірина подала заяву до суду, засідання призначене на 10 грудня. Вона розповіла, що смерть батька діти переживають дуже важко: хворіють, у них безпричинні перепади настрою. Цій родині не завадила б допомога психолога.

На знімку: під час обстеження потерпілого в Донецькій обласній клінічній лікарні профзахворювань.

Фото Ігоря ТКАЧЕНКА (Укрінформ).