Ляльки-академіки Івано-Франківськ.

Івано-Франківському обласному театру ляльок імені Марійки Підгірянки присвоєно звання академічного. Цей високий статус дістався йому за вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва, якісний репертуар, високий рівень виконавської майстерності, участь у громадському житті, зокрема проведення благодійних акцій для дітей соціально незахищених категорій. За словами директора колективу Зіновія Борецького, театр ляльок у місті працює з 1945 року. Він не раз був лауреатом престижних фестивалів і сам став засновником одного із них —Міжнародного фестивалю національної класики на ляльковій сцені «Обереги». В театрі працюють 12 акторів, а в репертуарі понад 30 вистав. Нещодавно колектив повернувся з гастролей (Луганськ та Донецьк). А тепер артисти готуються до творчої атестації. Адже, вважає Зіновій Борецький, театр має постійно дбати про свою творчу форму. Та й новий статус зобов’язує.

Дарина НАЗАРЧУК.

Вшанували дідуся «Червоної рути»

Буковинці відзначають 90-річчя Михайла Івасюка — батька знаменитого автора «Червоної рути» Володимира Івасюка.

Михайло Івасюк — письменник, філолог, педагог, людина, що пройшла сталінські табори і роки переслідувань. На цвинтарі, де похований Михайло Григорович, відкрито і освячено пам’ятник. Його автор — відомий львівський скульптор Микола Посікіра, в доробку якого пам’ятники Володимиру Івасюку і Степану Бандері. На урочисту церемонію, окрім родини письменника, прийшли представники влади, творча еліта краю, громадські діячі, учні. До ювілею письменника здійснено видання 5 книг його творів. Чернівецькі молодіжні організації розпочали акцію на підтримку Володимира Івасюка у рамках проекту «Великі Українці». Це також своєрідне вшанування пам’яті його батька...

Сергій СУЛИМА.

«Мелодія для шарманки» зазвучить наступного року

Одеса. Одеський кінорежисер Кіра Муратова розпочала зйомки художнього фільму під робочою назвою «Мелодія для шарманки». Сюжет такий: брат і сестра, яких після смерті батьків хотіли відправити в інтернати, втекли, опинилися на вулиці й ведуть запеклу боротьбу за право на життя в жорстокому світі. Головних героїв грають Оленка Косюк і Рома Бурлака. У фільмі задіяні улюблені артисти Кіри Муратової — Рената Литвинова, Ніна Русланова, Олег Табаков, Наталя Бузько. На екранах фільм з’явиться у 2008 році.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.