Ранкове засідання 4 грудня

Після детального обговорення кожної поправки депутати ухвалили у цілому — 406 голосами — постанову про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради шостого скликання. Головуючий на засіданні — представник фракції КПУ у тимчасовій президії Верховної Ради Адам Мартинюк після цього навіть пожартував: «Ось уже і широка коаліція». Згідно з постановою, у новому парламенті буде утворено ті самі 26 комітетів, а також спеціальну контрольну комісію Верховної Ради з питань приватизації. Перелік парламентських комітетів вирішено викласти в алфавітному порядку, хоча лунали й інші пропозиції, зокрема, зробити перелік комітетів за значимістю, а на перше місце поставити правові комітети. До складу кожного з комітетів може входити не менше 9 і не більше 20 народних депутатів, а до комітетів з питань бюджету та з питань фінансів і банківської діяльності — до 30 депутатів.

Найбільше пропозицій депутатів лунало щодо предметів відання комітетів з питань правової політики і державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, а також комітетів у закордонних справах і з питань євроінтеграції, оскільки деякі функції цих комітетів дублюють одна одну.

На початку пленарного засідання народні депутати вітали з днем народження Володимира Бондаренка, Юлію Ковальову і Святослава Олійника.

Під час оголошення заяв від фракцій лідер комуністів Петро Симоненко заявив, що дочасні парламентські вибори не вирішили жодної з гострих проблем, які стоять перед суспільством, навпаки, посилили кризу української державності. За його словами, фракція КПУ підготувала низку пропозицій — від соціальних законопроектів до проведення референдуму про статус російської мови.

Олег Зарубінський, виступаючи від Блоку Литвина, констатував, що в роботі нового парламенту поставлені не змістовні питання, а розподіл посад. А до ключових проблем парламентарії ще навіть не підступають. На думку депутата, це може призвести до кризи парламентаризму в державі загалом.

У свою чергу лідер фракції НУ—НС В’ячеслав Кириленко стверджував, що всі політичні сили, які взяли участь у дочасних парламентських виборах, визнали їх доцільність, що може дати нову якість українському парламентаризму і політиці загалом. Парламентарій заявив, що парламентська більшість запропонувала опозиції новий вид взаємодії, щоб меншість мала змогу контролювати роботу і Верховної Ради, і уряду, однак, на жаль, опозиція відкидає простягнуту до співпраці руку. Серед першочергових принципових завдань для нової Верховної Ради В. Кириленко назвав схвалення законів про скасування депутатської недоторканності, пільг, збільшення зарплат і пенсій, нових податкового та бюджетного кодексів.

На пропозицію лідерки БЮТ Юлії Тимошенко депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять шахтарів, загиблих уже після третього вибуху на шахті імені Засядька у Донецьку. На думку Ю. Тимошенко, перше, що мусить зробити парламент після обрання свого керівництва, — створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради, котра має взяти під контроль розподіл та використання державних коштів на шахтах, куди їх було виділено. Лідерка БЮТ запропонувала під час обрання керівництва Верховної Ради віддати посаду одного із заступників глави парламенту опозиції, а голосування за обрання керівництва Верховної Ради провести таємно бюлетенями і в «пакеті» — одночасно за призначення Голови Верховної Ради та його заступників. Ю. Тимошенко також стверджувала, що парламентська більшість готова прийняти законопроект про опозицію, узгоджений з меншістю, який надаватиме останній змогу контролювати кожен крок влади.

Уповноважений фракції Партії регіонів Василь Кисельов заявив, що регіонали не братимуть участь у виборах Голови Верховної Ради, бо більшість депутатів із фракції невдоволені відповідями кандидата на цю посаду від більшості Арсенія Яценюка під час вранішньої зустрічі з фракцією. Окрім того, регіонали наполягають на чіткому дотриманні Регламенту і таємному голосуванні за обрання керівництва Верховної Ради, наголошуючи, що цю процедуру можна змінити через внесення відповідних змін до Регламенту Верховної Ради. В. Кисельов також заявив, що дочасні парламентські вибори не принесли політичної стабільності, а створена коаліція у 227 голосів — «нестійка і недієва».

Наступним питанням у порядку денному стояло обрання Голови Верховної Ради. Під час перерви відбулися збори народних депутатів, що входять до парламентської коаліції, на яких майже одностайно (один — «проти», один — «утримався») було вирішено віддати посаду першого заступника глави парламенту представнику опозиції і проголосувати за обрання керівництва Верховної Ради «пакетом». Кандидатури було названо такі: Голова Верховної Ради — Арсеній Яценюк («НУ—НС»), Перший заступник Голови Верховної Ради — Адам Мартинюк (КПУ), заступник — Микола Томенко (БЮТ). Лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко назвав такий крок «поступкою в обмін на конструктивну роботу опозиції». А претендент на посаду глави парламенту Арсеній Яценюк назвав пропозицію віддати посаду Першого заступника Голови Верховної Ради опозиції «нормальною демократичною європейською практикою». Деякі депутати із коаліції висловили застереження стосовно кандидатури А. Мартинюка на посаду Першого заступника Голови Верховної Ради, мотивуючи це прикладами порушення ним Регламенту під час роботи в парламенті минулих скликань. Натомість інші депутати стверджували: Голову Верховної Ради та його заступників обирають 226 голосами, і так само 226 голосами можна їх звільнити у будь-який час, якщо будуть претензії до їхньої роботи.

Фракція Партії регіонів на своєму засіданні вирішила взагалі не брати участі в голосуванні за обрання Голови Верховної Ради від коаліції. Фракція Блоку Литвина, за словами її лідера, вирішила брати участь у голосуванні, але виступила проти пакетного голосування.

Під час перерви також було обрано керівника лічильної комісії, яка підраховуватиме голоси під час виборів керівництва парламенту. Її головою став представник Блоку Литвина Микола Шершун.

У сесійній залі пропозиції коаліції озвучив представник блоку «НУ—НС» у тимчасовій президії Роман Зварич: голосувати за обрання Голови Верховної Ради та двох його заступників єдиним списком у таємному режимі бюлетенями. Потім виникла суто юридична суперечка: можна голосувати пакетом чи ні. Нестор Шуфрич (Партія регіонів) стверджував, що за Регламентом треба спочатку обрати Голову Верховної Ради, а вже він внесе кандидатури своїх заступників. Більше того, депутат заявив, що ця пропозиція свідчить про те, що коаліції не вистачає голосів для обрання Голови Верховної Ради, тому і запропоновано віддати посаду першого заступника глави парламенту опозиції.

Представниця комуністів Катерина Самойлик закинула коаліціянтам те, що перед тим як озвучувати прізвища претендентів на керівні посади в парламенті, треба було б провести консультації з фракціями. А Олег Зарубінський (Блок Литвина) висловив думку, що пакетне голосування — це «вибори без вибору». І підтримав позицію Н. Шуфрича, що спочатку треба обрати Голову Верховної Ради, а потім він має провести консультації з фракціями і запропонувати кандидатури своїх заступників. Проте Р. Зварич зачитав норму Регламенту, в якій сказано, що Голова Верховної Ради може бути обраний у списку одночасно із заступниками. Тож, на його думку, це суто процедурне питання, яке можна легко вирішити в сесійній залі. Однак, оскільки спільної думки не дійшли, на вимогу фракцій Партії регіонів та КПУ в пленарному засіданні було оголошено перерву до 16 години.

Першим керівником коаліції обрано лідера фракції «НУ—НС» В’ячеслава Кириленка.

На вечірньому засіданні зареєструвалося 419 народних депутатів. Лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що спільне засідання фракцій БЮТ і «НУ—НС» викликало у комуністів тривогу, оскільки лунали заклики до якнайшвидшого вступу до НАТО та багато інших, з якими ідеологічно не згодні комуністи, а також необгрунтовані звинувачення на адресу їхнього колеги. «І ми прийняли правильне рішення», — сказав П. Симоненко, але не повідомив, яке саме. А з кулуарних розмов стало відомо, що комуністи не мають наміру брати участь у «пакетному» голосуванні за обрання керівництва Верховної Ради. Р. Зварич повторив свою пропозицію: відповідно до частини 8 статті 80 і частини 4 статті 74 Регламенту Верховної Ради провести винесення і обрання Голови Верховної Ради, його Першого заступника і заступника єдиним списком. Але депутати від Партії регіонів заперечували проти «пакетного» голосування, і в сесійній залі знову виникла правова суперечка. На вимогу фракцій БЮТ і «НУ—НС» головуючий Олександр Турчинов (БЮТ) оголосив чергову перерву для консультацій.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.