На запитання «Голосу України» відповідає відомий подільський художник Анатолій ЛУЧКО.

1. Чи ефективно працюватиме демократична коаліція?

2. Як довго вона проіснує?

3. Чи започаткує реформи, зокрема конституційну, цей склад Верховної Ради?

4. Чи буде виконано передвиборні обіцянки?

1. Це відомо одному Богу. Народ добре пам’ятає, хто, що й коли зробив чи не зробив для України. Як ефективно вирішуватимуть економічні чи соціальні питання, що потребують значних коштів, — залежить від кожного члена коаліції. Бо можна напрацювати сотні хороших законопроектів, а коли не буде згоди, то прийняти закони не вдасться. Сьогодні народ чекає, зокрема, поступу в законодавчому полі щодо ринку землі, в питанні поновлених Конституційним Судом пільг тощо.

2. Якщо коаліція буде принципова і думатиме, щоб щось зробити для народу України, а не для себе, то діятиме всю каденцію. Якщо ж ні — то чи витримає й рік, ще й сама розпадеться.

3. Народ давно чекає реформ — земельної, судової. Якщо коаліція буде легітимна та працюватиме, а не займатиметься розбірками, поділом владних повноважень та портфелів, вона зможе започаткувати й конституційну реформу. Втім, є надія. Але хочеться бути твердо переконаним у цьому.

4. Можна виконати все. І гроші, і мізки в Україні є. Питання тільки, як їх застосовуватимуть. За роки незалежності прагнення народу не змінилися: вони хочуть жити в своїй державі, вільній, заможній, освіченій, культурній, свідомій, шанованій у всьому світі. Чим думають наші обранці, коли своїми чварами нанівець підривають імідж України та довіру народу? — часто питають мене люди. Вважаю злочином грати на терпінні народу України.