Шістдесят відсотків потреби у тепловій енергії на Вінницькому олієжиркомбінаті забезпечують за рахунок котельні, що працює на соняшниковому лушпинні.

Введена в дію два роки тому, вона дає підприємству значну економію газу — щомісяця приблизно на 1,4 мільйона гривень. Кошти, вкладені у проект котельні, планували повернути протягом чотирьох років. Директор підприємства Дмитро Чаленко вважає, що це станеться раніше. Адже ціна на газ постійно зростає, а комбінат істотно скоротив його споживання.

Начальник теплоенергодільниці комбінату Ігор Штуй наголошує на високому коефіцієнті корисної дії котельні — 86 відсотків, безперебійності її роботи. Три місяці може працювати без зупинки на ремонт чи профілактику. «Ми запустилися цьогоріч 16 вересня і ще не зупинялися жодного разу», — уточнює Ігор Штуй.

На комбінаті є ще один котел для виробництва теплової енергії. Він так само працював на соняшниковому лушпинні. Щоправда, має набагато меншу потужність. Та й ефективність з часом (котел 1998 року випуску) не така, як хотілося. Часто виходив з ладу. «Бувало, три дні працюємо, два — стоїмо. Хлопці, як шахтарі, ходили біля такої машинерії». На стару техніку, було, вже махнули рукою. Утім, котел ще послужить виробникам олії. Після реконструкції його знову запустили в роботу — економія газу зросла на тисячу кубометрів за годину.

Дешеву теплову енергію виробники олії використовують переважно для виробничих потреб, а також для обігріву приміщень. На майбутнє планують «заставити» її крутити турбіну. Як пояснив Ігор Штуй, «хочемо виробляти свою електроенергію. Лушпиння маємо достатньо: на комбінаті за добу переробляють 650 тонн соняшнику. Чому б не спробувати економити ще й струм?..».

Вінницька область.