Катерина Самойлик (КПУ): «На момент, коли йшло голосування за перелік комітетів і предметів відання, Верховна Рада дійсно показала свою дієздатність. Але вже сьогодні на першій постанові Верховної Ради ми бачимо певні лобіювання. Приміром, у обговоренні питань, пов’язаних з комітетом закордонних справ, європейської інтеграції, бюджету, банків та фінансів, вочевидь «засвітилися» ті, хто хоче вирішити свої особисті або родинні проблеми. А от щодо дієздатності більшості, то я дуже сумніваюся, бо вона створена під тиском Президента. Доки «НУ—НС» керуватимуть ззовні, нав’язуватимуть ті чи інші рішення, ми не можемо говорити про самостійність коаліції. До того ж вона — малочисленна, і сьогодні ми бачили, що під час голосування коаліція дійсно набирає 200 голосів. Це свідчить про те, що така хитка більшість проіснує недовго. Підсумовуючи, хочу сказати, що позачергові вибори практично не змінили ситуацію ані у Верховній Раді, ані в нашому суспільстві. На превеликий жаль, кошти, кинуті з державного бюджету, не виправдали надій передусім тих, хто штучно зробив політичну кризу в нашій державі».

Валерій Зубов (БЮТ): «Це засідання свідчить про те, що Верховна Рада буде ефективною, бо, якщо казати чисто по-людськи, всім обридло цей безладдя. Набридло і лівим, і правим. Я з багатьма народними депутатами говорив — і з Партії регіонів, і з Блоку Литвина: вони готові приступити до ефективної роботи. Те, що сьогодні Кисельов виступив з незрозуміло амбіційним настроєм, — це його особиста справа. Я думаю, що Партія регіонів розуміє: росте невдоволення і роздратованість народу тим, що ми не працюємо. Багато народних обранців усвідомлюють, що вони стають активними учасниками процесу дискредитації Верховної Ради в очах виборців. Політики розуміють, що результат виборів вже не змінити, а повторних виборів через рік не буде і тому треба працювати. Назбиралося чимало законів, на які чекають наші люди. На мій погляд, усі народні депутати мають заходити у сесійний зал із розумінням того, що від них багато чого залежить, а головне завдання — виконання обіцянок, даних виборцям.

Наш блок віддасть всі свої голоси за кандидатуру Голови Верховної Ради, висунуту «Нашою Україною—Народною самообороною».

Оксана Білозір («НУ—НС»): «Нині у сесійній залі відбувається абсолютно нормальний процес, він цілком конструктивний. Всі проблемні питання, які виникають, обговорюються, узгоджуються. Я, в принципі, оптиміст за природою. І мені здається, що після того, як оберемо Голову Верховної Ради, все-таки парламент працюватиме конструктивно».

Дмитро Шанцев (Партія регіонів): «Не думаю, що ця Рада буде ефективною. Те, що сьогодні йде обговорення, — це одне, воно не стосується ані формування керівництва Верховної Ради, ані коаліції. На моє глибоке переконання, тільки ми перейдемо до персоналій — відразу почне давати збій та оголошена демократична коаліція. І ми одразу побачимо, що повної єдності там немає».

Василь Шпак (Блок Литвина): «Судячи з того, як розпочалося засідання, Верховна Рада, безперечно, ефективна. Щоправда, важко судити, яким буде продовження, бо ситуація непроста. Вибори Голови Верховної Ради є основою, яка закладається у відносинах між фракціями у Верховній Раді. І це вклад у майбутню роботу парламенту. Тому сьогодні важливо, які будуть домовленості, які прийнято рішення, але найголовніше — це пропозиції, які виноситимуть стосовно Голови ВР. А обговорення у робочому режимі комітетів і їхніх повноважень дало змогу прийняти абсолютно правильні зміни».