На запитання «Голосу України» відповідає заслужений лікар України, член Івано-Франківського обласного об’єднання «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка, головний лікар Івано-Франківської міської лікарні №1 Євген РОМАНИШИН.

1. Чи ефективно працюватиме демократична коаліція?

2. Як довго вона проіснує?

3. Чи започаткує реформи, зокрема, конституційну, цей склад Верховної Ради?

4. Чи буде виконано передвиборні обіцянки?

1. За демократичну коаліцію проголосували 53 відсотки громадян, які брали участь у виборах. Тому хочеться вірити, що нарешті вона запрацює. Ми чекали на це 16 років. Але, чи буде вона ефективно працювати, покаже час.

2. Судячи з того, як важко йшов процес створення коаліції, вона навряд чи проіснує довше ніж шість—дев’ять місяців. Когось з депутатів знову куплять. Якщо це станеться, то треба, мабуть, думати про іншу організацію влади в країні. Бо нині маємо три її гілки, але вони, по суті, ні за що не відповідають.

3. Дуже сумніваюсь, бо необхідних для цього 300 голосів не наберуть ні коаліція, ні опозиція. Хоча вважаю, що нашу конституцію треба принципово змінювати. Зокрема, в Києві з цією метою уже створено громадську асамблею. І це добре, бо, на мою думку, переглядати Конституцію мають не політики, а інтелектуали України.

4. Якщо прем’єр-міністром буде Юлія Тимошенко, то відсотків на 30, 40, а той до 50-ти обіцянки будуть виконані. А решта — то нереально, бо для цього треба змінювати політичну систему. Втім, ми давно дозволяємо владі водити нас, як то кажуть, круг пальця. Треба якось більше об’єднуватися, протестувати проти цього. А то 16 років рухаємося назад — йде скорочення населення, зростає кількість бідних людей. А ми чуємо лише обіцянки.

Записала Дарина НАЗАРЧУК.

Івано-Франківська область.