На шахті імені Засядька сталося ще два вибухи, п’ятеро осіб загинули

У ніч на суботу та в неділю о 21-й годині 20 хвилин на шахті імені Засядька знову пролунали вибухи. І знову є жертви. Від недільного вибуху загинули п’ятеро осіб, всі вони — гірничорятувальники. 33 робітники шахти і 33 рятувальники госпіталізовані з різними травмами та отруєнням чадним газом. У момент аварії гірничорятувальники споруджували перемички для ізоляції небезпечної ділянки, а робітники допомагали доставляти будівельні матеріали. Всього під землею перебував 231 робітник.

Після суботнього вибуху медичної допомоги потребували 56 осіб, із них шестеро доставлено до обласного територіально-медичного об’єднання, троє — до травматологічної лікарні, інші гірники нині проходять лікування в обласній лікарні професійних захворювань: у гірників підозрюють отруєння чадним газом. У цьому самому медичному закладі продовжують перебувати 38 потерпілих внаслідок аварії 18 листопада. Тоді підземний вибух забрав життя 101 шахтаря. Одразу після вибуху спалахнула пожежа, через яку тіла 10 гірників досі не знайдено.

«Головне завдання — не допустити в подальшому загибелі людей. Якщо потрібно буде піти на закриття шахти, ми це зробимо» — так відповів Прем’єр-міністр Віктор Янукович на запитання журналістів про те, чи буде закрито вугільне підприємство, на якому за два тижні вже загинули 106 осіб. Глава уряду провів засідання комісії з розслідування нещасного випадку. За словами прем’єра, із шахти виведено всіх людей, крім трьох робітників, які забезпечують водовідлив. Роботи не поновляться до того часу, доки не буде зроблено експертні висновки щодо причин аварій.

Гірничий робітник Микола Виграновський у ніч на суботу працював у четверту зміну — розбирали завали поруч із дільницею, де сталася аварія 18 листопада. О 5-й годині 55 хвилин ранку пролунав вибух на глибині 1078 метрів. На момент аварії під землею перебували 385 осіб, із них 65 гірників та 31 гірничорятувальник — у безпосередній близькості від епіцентру.

— Я трохи далі був, але струмінь завернув, і я відчув смердючий запах, — пригадує шахтар, який перебуває в лікарні. — А там багато не треба: трохи чадного газу вхопив — і вистачить. По людському ходку вийшов на горизонт до ствола. Дивлюся — гірничий майстер і машиніст теж вийшли, включили саморятувальники. А ось плитовий із іншим гірничим майстром були нагорі, «хапнули» добряче, струмінь туди пішов. Я 23 роки в шахті пропрацював, все, з мене досить. Більше не полізу. Он на сусідньому ліжку товариш лежить. До нього донька приходила, сказала: «Тату, я сама тебе годуватиму, ти тільки йди із шахти».

У суботу шахту відвідав віце-прем’єр, голова урядової комісії із розслідування причин аварії 18 листопада Андрій Клюєв. Він спростував чутки, буцімто потерпілі гірники вели видобуток вугілля поруч із аварійною лавою. «Не було видобувних робіт, там розбирали завали і відновлювали транспортний ланцюжок», — сказав віце-прем’єр. Завали розбирали в тому числі для пошуку тіл загиблих під час аварії 18 листопада. Після нового вибуху було прийнято рішення припинити аварійно-відновлювальні роботи. Мертвих не шукають, щоб не ризикувати живими.

Урядова комісія в суботу прийняла рішення припинити видобувні роботи по пласту L1, де сталися останні аварії. Крім того, Андрій Клюєв пообіцяв, що на базі шахти буде створено науковий центр, який вивчатиме поведінку пластів і породи на великій глибині. Створення такого центру стане приблизно в 2,5 мільярда гривень. «Запросимо українських вчених. Треба буде — запрошуватимемо вчених із інших країн, — пообіцяв голова комісії. — Напхаємо найсучаснішою апаратурою і відпрацьовуватимемо на базі цього центру всі технології безпечного ведення робіт на великих глибинах і в газоносних вибухонебезпечних пластах». Щоб відокремити аварійну ділянку, у суботу планували поставити 17 вибохостійких та ізоляційних перемичок. Раніше була ізольована лава, де спалахнула пожежа: туди закачували інертний газ, аби припинити горіння.

Робітники шахти, з якими я розмовляла, по-різному оцінюють перспективу вугільного підприємства після припинення видобутку по пласту L1. Дехто побоюється, що після скорочення обсягу видобутку на шахті знизиться зарплата.

Сергій Янченко, машиніст електровоза: «Шахті потрібне вугілля, адже треба за рахунок чогось жити. Гадаю, керівництво все-таки не допустить, щоб шахту закрили. Я працюю вже сім років. Так, робота небезпечна, але де ще більше грошей платять? Тут нормальна зарплата. Звичайно, хотілося б вище. Але в будь-якому разі, влаштовує, що платять вчасно. А у нас народ звик до стабільності».

Олександр Мироненко, гірничий майстер: «На наш вік роботи вистачить. Тому що дільниці неукомплектовані, багато людей іде з шахти. Наприклад, ті, хто заробив пенсію. Чекають нового року: вислугу отримають, 13-ту зарплату. І підуть. А щоб робота була безпечна — то є цікава книжка, «Техніка безпеки» називається. Якщо її дотримуватися, можна потихеньку працювати. Без ажіотажу, спокійно, сильно не вантажити».

Володимир, електрослюсар: «Гадаю, треба припинити роботу по пласту. Хоча б тимчасово: на півроку, рік. Адже на тому крилі вже скільки разів ставалися вибухи. Скорочення людей — воно станеться саме собою. Звільняються ті, у кого нерви слабкіші, у кого сім’я побільше. Я вважаю, для того, щоб безпечно працювати, у нас на шахті вже все зроблено. Лише пильнувати за цим треба ретельніше».

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.