Наприкінці минулого тижня представники БЮТ виступили перед громадськістю із заявами про спроби підкупу депутатів їхньої фракції опонентами з Партії регіонів. Зокрема, їм начебто пропонувалося 10 мільйонів доларів за те, що вони захворіють під час голосування за кандидатуру прем’єра. У п’ятницю про це на прес-конференції повідомили вісім бютівців — Віктор Уколов, Валерій Гацько, Юрій Прокопчук, Володимир Каплієнко, Юрій Одарченко, Сергій Соболєв, Сергій Пашинський та Геннадій Задирко. Було продемонстровано чотири відеоролики, зроблених мобільними телефонами. Про що в них ідеться, зрозуміти можна лише із титрів, зроблених з подачі самих бютівців, бо якість відеоматеріалу сумнівна. Депутати від БЮТ наполягають, що зроблено зйомки під час зустрічей із Володимиром Сівковичем та Михайлом Бродським. Ці політики начебто пропонували бютівцям гроші за непідписання коаліційних документів і неголосування за Голову Верховної Ради і Прем’єр-міністра. Також у сюжетах, зроблених прихованою камерою, нібито фігурують Олег Надоша (№183, Партія регіонів) та Сергій Тихонов (помічник віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва).

У той само день на сайті Блоку Юлії Тимошенко з’явилося звернення до громадян з приводу оприлюднення матеріалів про спроби підкупу її колег.

— Політична криза, що триває в державі вже більше року, та проведення дострокових виборів нічого не навчили наших політичних опонентів з Партії регіонів, — стверджує політична лідерка. — Вони просто не піддаються перевихованню і не сприймають цивілізованих правил політичної гри. Вони не вміють і не хочуть бути в опозиції, вони не уявляють себе поза владою.

У телефонній розмові з «Голосом України» Віктор Уколов підтвердив, що йому особисто Микола Рудьковський пропонував передати гроші від імені Андрія Клюєва за те, щоб парламентарій «захворів» на якийсь час. Юридично, каже Віктор Олександрович, злочину як такого не сталося, бо він відмовився від наступного етапу переговорів, тож відбулася лише розмова про скоєння злочину. Однак, на думку бютівця, у новообраній Верховній Раді мають бути нормальні правила, згідно з якими політичній корупції місця там не буде. Тож саме тому депутати від фракції БЮТ змушені були оприлюднити інформацію про спробу підкупу. Зі слів народного депутата, відтоді як у п’ятницю він разом із колегами повідомили громадськість про «задуми» їхніх політичних опонентів, з боку Партії регіонів більше спроб підкупу не було. Віктор Уколов вважає, що опонентам тепер доведеться двадцять разів подумати, аніж знову пропонувати такі незаконні речі. Зі слів представника БЮТ, протягом тижня всі компрометуючі матеріали, які є у БЮТі буде передано в СБУ.

Із Миколою Рудьковським зв’язатися, на жаль, не вдалося, але його прес-секретар Вікторія Бутенко нам повідомила, що міністр транспорту та зв’язку добросовісно виконує свої обов’язки. Він не є народним депутатом Верховної Ради VІ скликання і не бере участі в процесі формування коаліції. Вона нагадала, що позиція Миколи Рудьковського як міністра і громадянина полягає в тому, що коаліція та новосформований уряд мають розпочати роботу якнайшвидше, а не «хворіти», «забувати щось підписати», «займатися особистими справами» та іншим чином уникати відповідальності за неспроможність виконати передвиборні обіцянки. «Потрібно брати відповідальність, а не шукати крайніх» — ось відповідь Миколи Рудьковського на звинувачення.

А народний депутат від Партії регіонів Володимир Сівкович уже звернувся до Генеральної прокуратури з проханням розібратися з «кримінальними іграми БЮТ». Зокрема, інформує його прес-служба, парламентарій направив звернення до ГПУ з проханням перевірити законність використання спеціальних технічних засобів при здійсненні несанкціонованих записів громадян. Він вважає, що виступ бютівців із звинуваченнями чітко показують, що вони робитимуть, коли в їхніх руках буде влада: будуть підслуховувати, втручатися в особисте життя, шантажувати і влаштовувати провокації.

* * *

«Голос України» звернувся до керівника прес-служби Генеральної прокуратури України Юрія Бойченка з проханням відповісти на запитання:

— Чи знаєте ви про заяву восьми народних депутатів від Блоку Юлії Тимошенко про спробу підкупу з боку Партії регіонів?

— Знаю.

— Чи Генпрокуратура порушила кримінальну справу за заявою восьми народних депутатів?

— Для порушення кримінальної справи потрібно подати заяву і мати достатньо доказів. Зокрема, до Генпрокуратури ніхто звертався.

— Чи планує Генпрокуратура на підставі статті 94 Кримінально-процесуального кодексу порушувати кримінальну справу?

— Якщо протягом трьох днів буде проведено перевірку цих фактів, тільки тоді і буде прийнято рішення.