На фініші року високий споживчий попит і наближення різдвяних та новорічних свят утримають цінову хвилю на споживчому ринку на високому рівні. Гуртові ціни на продовольчі товари зростатимуть швидше за роздрібні. Торгівля вочевидь скористається періодом відносного послаблення уваги до себе з боку органів місцевої влади для того, щоб досягти рекордної виручки за умов розширеної за рахунок імпорту пропозиції.

Бензин (високооктановий) — зростання на 8 відсотків. Середня вартість літра сягне 5,10—5,15 гривні. Дизпальне — зростання на 10 відсотків: до 5,05 гривні за літр.

Тривале зростання світових цін на нафту вже зумовило подорожчання дизпального від серпня на 25 відсотків, але на грудневий масштаб цін впливатиме, по-перше, той факт, що влітку цей вид пального був недооцінений, а, по-друге, та обставина, що основний його виробник — Кременчуцький НПЗ — у жовтні різко скоротив виробництво дизпального через корпоративний конфлікт. Динаміка цін на пальне надалі залежатиме від світового попиту на нього і рівня стабільності в нафтодобувних регіонах.

Борошно (найбільш уживані сорти) — зростання 10 відсотків. ХлІб бІлий, першого сорту, формовий — на 15—20 копійок за буханець. ХлІб житнІй — на 25—30 копійок.

Ми виходимо з того, що собівартість хліба в розрахунку на кілограм (видатки на борошно, мінімальні заробітні плати, електроенергію, транспорт тощо) зросла в багатьох регіонах щонайменше удвічі більше від підвищених роздрібних цін. Вони зростатимуть і надалі через обмежену пропозицію продовольчого зерна на ринку, низьку, а то навіть і від’ємну рентабельність хлібопекарських підприємств.

Крупи — зростання 20 відсотків (крупи гречані — до 50 копійок на кілограмі).

Ми виходимо з того, що інфляція продовольчих товарів внесла корективи в структуру споживання (крупи стали споживати більше), а істотне обмеження пропозиції крупів цього року, спричинене неврожаєм, активізує попит наприкінці року.

Фрукти, овочі — зростання 20 відсотків.

Олія — зростання 5 відсотків. В середньому до 8,5 гривні за літр.

Подорожчання фруктів ми очікуємо, як завжди, перед новорічними святами у зв’язку з надходженнями по імпорту. Поза тим за останній місяць дещо подешевшала капуста, морква, картопля. Овочі дорожчатимуть через бажання фермерських господарств і селян продати свій товар якнайдорожче. Пропозиція овочів на ринку нинішнього року значно перекриватиме попит через рішення багатьох компаній улітку розширити свій бізнес за рахунок переробки овочевої продукції. Ціни на олію в роздрібній торгівлі майже стабілізувалися і матимуть інерційний тренд.

Молоко — зростання 10 відсотків (до 30 копійок на літрі).

Подорожчання молока і молочної продукції на внутрішньому ринку відбувається під впливом зростання цін на нього в інших країнах. Індекс цін молокопродукції, який обраховується Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН, досяг рекордного значення від 1991 року. По-перше, через активізацію споживання і зростання доходів у країнах з бурхливим розвитком економіки (Китай, Індія). По-друге, внаслідок збільшення обсягів переробки зернових культур на біопаливо, що зменшило пропозицію кормів для худоби і потягнуло вгору ціни на фуражне зерно. З цієї причини за останній місяць в різних торговельних мережах молоко подорожчало в середньому з 4,2 до 5 гривень.

М’ясо — зростання 2,5 відсотка (до 5 гривень на кілограмі свинини).

Обмежені пропозиції фуражного зерна сьогодні повністю компенсують закупівлі по імпорту. За дев’ять місяців завезли: заморської курятини — 109 тисяч тонн, свинини — 41,8 тисячі тонн, яловичини — 7,2 тисячі тонн (Держкомстат). На митниці декларуються сміховинні ціни ( курятина, скажімо, 2 гривні за кілограм), середні ціни латиноамериканської яловичини — близько чотирьох, а бразильської свинини — до шести гривень за кілограм. Це пояснюється тіньовими, як правило, давальницькими, схемами завезення (здебільшого через ВЕЗ). Чиновники Держспоживстандарту не приховують, що, за результатами їхніх перевірок, 45 відсотків завезеного «давальниками» м’яса було заборонено до продажу. Але попит на м’ясо напередодні свят ніколи не вщухає.

Алкоголь — зростання 10 відсотків.

Високі ціни на продовольче зерно призвели до подорожчання спирту і, відповідно, міцного алкоголю, а попит на нього традиційно зростає напередодні свят і з боку споживачів, і з боку інвесторів. Приміром, щойно німецька компанія Henkell § Sohnleіn оголосила про намір придбати в Україні одразу три заводи — з виробництва горілки, вина і, звісно, шампанського. І вже придбала більш як 75 відсотків акцій лідера ринку — Київського заводу шампанських вин «Столичний».

Побутова техніка, електроніка — 0 відсотків.

Ми виходили з того, що потужні торговельні мережі, які продають нині побутову техніку та електроніку, широко практикуватимуть передріздвяні та передноворічні знижки і, попри це, не знизять обсяги продажів через високий попит на подарунки до свят.

Транспортні послуги — подорожчання на 20 відсотків.

Як і в прогнозах на листопад, у грудні ми очікуємо на подорожчання транспортних послуг з боку автоперевізників в обласних центрах країни. Причина — подорожчання пального, зростання собівартості цих послуг. Цілком очевидно, що до 7—8 відсотків зростуть ціни на квитки компанії «Аеросвіт—Українські авіалінії» через різке подорожчання авіакеросину. Водночас ми розраховуємо на стриманість «Укрзалізниці», яка, звісно, не проти того, щоб підняти ціни на пасажирські перевезення через їхню збитковість.

Туризм, відпочинок — подорожчання на 15 відсотків.

Бази відпочинку і гірськолижні курорти на заході країни піднімуть платню за послуги, узгодивши їхню вартість з подорожчанням електроенергії і продовольчих товарів, підвищеною заробітною платою тощо. Вже зараз можна сказати, що гроші та ціни не відіб’ють бажання прихильників активного відпочинку провести Новий рік у горах. Так само зростуть на 35 євро плюс накладні витрати турфірм подорожі до десяти країн, які увійшли до ЄС 2004 року і тепер приєднуються до Шенгену.

Кредитні ресурси — зростання 3 відсотка.

Ми виходили з того, що новий норматив Нацбанку, який стосується чотиривідсоткового резервування залучених за кордоном коштів, призведе до подорожчання кредитів вже до кінця нинішнього року. Такий висновок підтримують і експерти банківського сектору.

Офіційний курс — зростання 0.

Людмила ШАПОВАЛОВА.