Футбол. Чемпіонат країни. 18-й тур.

«Таврія» — «Ворскла». 1:0. 2 000 глядачів. Гол: Любенович, 45. Вилучено Кравченка («Ворскла», 90+2, нецензурна лайка на адресу арбітра).

«Закарпаття» — «Металіст». 0:1. 2 000. Гончаренко, 90+1.

«Металург» (Донецьк) — «Дніпро». 0:3. 1 000. Назаренко, 28 (п), Канкава, 49, Льопа, 86. Вилучено Гаврюшова («Металург», 45, два попередження).

«Динамо» — «Чорноморець». 5:2. 4 000. Бангура, 17 (п), Гіоане, 35, Шацьких, 54, Гусєв, 60, Нінкович, 90+1 — Де ла Газа, 6, 41.

«Нафтовик-Укрнафта» — «Арсенал». 1:0. 4 500. Сердюк, 27. Вилучено Закарлюку («Арсенал», 90+2, умисний удар суперника м’ячем після зупинення гри).

«Кривбас» — «Карпати». 0:1. Ковель, 12.

«Харків» — «Металург» (Запоріжжя). 0:1. Годін, 8.

Матч «Зоря» — «Шахтар» перенесено.

Бомбардири: Гладкий («Шахтар») — 12 м’ячів, Косирін («Металург», Д) — 10, Бангура («Динамо») — 9, Селезньов («Арсенал»), Гоменюк («Таврія») — по 8.

От і завершилася перша половина чемпіонату. Вірніше, трішки більше половини. Формально чотири клуби претендують на чемпіонський титул. Такого у нас іще не траплялося, бо все обмежувалося київсько-донецьким протистоянням. Звісно, було б добре, щоб інтрига зберігалася до фінішу. Але до нього ще так далеко. І все може змінитися, і дуже...

Цей тур відкрив матч у Сімферополі. «Таврія» після принизливої поразки від «Карпат» у Львові, зрозуміло, прагнула реабілітуватися. А для цього конче потрібна була перемога. Та й полтавцям турнірне становище диктувало умови. Отож, гра вийшла бойовою і безкомпромісною. Сімферопольці ціною великих зусиль домоглися бажаного, здобувши перемогу з мінімальним рахунком.

Однак на 21-й хвилині трапився делікатний епізод. Він викликав активний протест гостей і досить великі сумніви тих, хто спостерігав за поєдинком. Полтавець Кравченко навісив у карний майданчик господарів на Грумича, котрого вартував Першин. М’яч влучив у руку оборонцеві і змінив напрям. Та арбітр Жосан чи не помітив цього, чи зробив вигляд, що не помітив. І жодним чином не зреагував на подію. Тоді форвард «Ворскли» із близької відстані головою пробив повз ворота. Полтавчани влаштувавали демонстрацію протесту, атакуючи арбітра. Наполегливо радили йому порадитися з асистентом. Але той не побачив у діях Першина нічого крамольного. Все закінчилося жовтою карткою «активному» Маркоскі. Однак неприємний присмак усе-таки залишився...

Як було відомо заздалегідь, «Шахтар» офіційно переніс свій матч із луганцями, мотивуючи це бажанням якомога ліпше підготуватися до вирішального матчу групового раунду проти «Бенфіки». Ситуацією із задоволенням скористався «Дніпро», переконливо переміг у Донецьку «Металург» і пішов на перерву в чемпіонаті в ранзі одноосібного лідера.

— Ми очікували непростої гри, — сказав після зустрічі Олег Протасов. — Рахунок свідчить про те, ніби перемога нам далася легко. Насправді це не так. Хоча ми й контролювали хід поєдинку, напруга тривала, аж поки ми повели перед — 2:0.

Це дуже важливі для нас три очки, бо дуже хотіли піти на зимову перерву на першому місці. Але це лише проміжне перше місце, і за нього жодних медалей не дають. Тож іще рано радіти і почивати на лаврах. Навпаки, ця позиція нас підштовхує до ще серйознішої роботи. Нам не завадило б підсилитися і провести матчі другого кола, котрі залишилися, на гарному рівні. Хочу від імені команди привітати усіх прихильників футболу з наступаючим Новим роком.

— Подейкують, до «Дніпра» повернеться Ротань. Ви хотіли б бачити в себе цього футболіста?

— Я не можу коментувати чутки. Маємо список кандидатів. Але конкретна розмова ще не на часі. Можна нашкодити команді або гравцеві.

— А Ролан Гусєв з московського ЦСКА нібито вже у вас?

— Так, він уже підписав контракт. Сподіваємося, що Гусєв нам допоможе. Під час нашого спілкування він виявив величезне бажання грати. Гадаю, приклад Андрія Вороб’я — чудовий для тих футболістів, котрі, маючи гарний клас і досвід, не знаходять місця у своїй команді і змінюють колектив, щоб отримувати задоволення від гри. Сподіваюся, Ролан саме з такою метою до нас і прийшов.

Очікувалося, що «Чорноморець» у Києві дасть бій чемпіону. Спершу все відбувалося саме за таким сценарієм. Гості відкрили рахунок, потім встановили рівновагу, коли «Динамо» вийшло вперед. Однак справжнє протистояння тривало лише в першому таймі. Другий динамівці виграли легко і майстерно. Їхній тренер Олег Лужний сказав:

— Не в моїх правилах виділяти когось із гравців. Команда мала пристойний вигляд у другому таймі. У другій половині зустрічі я оцінив би її гру за десятибальною шкалою десятьма балами. Гравці дотримувалися обраної тактики. Під час атак суперника захищалися вдесятьох, залишаючи попереду одного нападника. Таке саме завдання ставив і на матч із «Ромою». Але його тоді не виконали...

Наступний тур (дев’ятнадцятий) відбудеться 1 березня 2008 року. Однак це не означає, що зимові канікули розпочалися для всіх. Адже ще мають відбутися матчі 1/4 фіналу Кубка країни. Завтра зустрічаються: «Таврія» — «Динамо», «Металург» (Донецьк) — «Нафтовик-Укрнафта»; 8 грудня — «Ворскла» — «Шахтар», «Динамо» — «Таврія»; 9 грудня — «Іллічівець» — «Чорноморець»; 12 грудня — «Шахтар» — «Ворскла»; «Чорноморець» — «Іллічівець».

На знімку: фрагмент матчу в Сімферополі. Бротьбу ведуть полтавець Йован Маркоскі і сімферополець Желько Любенович, який забив переможний м’яч.

Фото Арвідаса ШЕМЕТАСА (Укрінфом).