Донецьк. В облуправлінні статистики відзначають, що реальна заробітна плата, із урахуванням змін цін і сплачених податків, за місяць зменшилася майже на два відсотки. Рівень зарплати кожного дев’ятого працівника не досягає прожиткового мінімуму (561 гривня).

Найбільше спустошили кишені донеччан продукти харчування: за три місяці яйця курячі «стрибнули» на 73 відсотки: в середньому до 5,10 грн. за десяток; олія соняшникова — на 62 відсотки: до 9,40 грн. за літр, масло вершкове — на 26 відсотків: до 14,97 грн. за кілограм, борошно пшеничне — на 24 відсотки: до 2.45 грн. за кілограм. Кілограм хліба із пшеничного борошна вищого сорту в середньому обходиться в 2,80 грн., першого сорту — в 2.42 грн., суміші житнього і пшеничного — в 2,34 грн.

Вартість проїзду в громадському транспорті обласного центру поки що залишається незмінною: 50 копійок у трамваях і тролейбусах та 70 копійок в автобусах. Поїздка в маршрутному таксі обійдеться від 1 гривні до 1.50. Що стосується комунальних тарифів, то вони залишаються незмінними з минулої осені: від 30 до 40 гривень з людини за користування гарячою водою, 5,34 грн. за квадратний метр за опалення (в опалювальний сезон), близько 13 гривень за холодну воду і водовідведення з людини. Ціни на газ і електроенергію, як відомо, не мають регіональної «прив’язки», — нагадує наш власний кореспондент Ліна КУЩ.

Луганськ. Щоденний моніторинг, який проводить обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, засвідчує, що ціни на хліб у регіоні залишаються стабільні. Мінімальна вартість продукту, що класифікується як соціальний, становить 1,74 грн., а максимальна — 2,35 грн. за буханець хліба. В цьому плані населення начебто в рівних умовах, чого не скажеш про тарифи на тепло. За один квадратний метр опалюваної площі городяни платять значно менше, ніж мешканці сільської місцевості. Наприклад, у Луганську тепловики встановили ціну 4 грн. 56 коп. за 1 кв. м площі, а в Станично-Луганському районі — 9 грн. 80 коп. У Міловському районі за тепло доводиться платити 6 грн. 25 коп. за 1 кв. м опалюваної площі, а в Попаснянському районі — більш як 7 грн. Крім Луганська, усі регіони платять однаково за воду: 2 грн. 10 коп. — за 1 куб. м водопостачання і 1 грн. 35 коп. — за водовідведення. Населення обласного центру за надані послуги комунальним господарством «Луганськвода» платить менше: 1 грн. 75 коп. за 1 куб. м води і 1 грн. 10 коп. — за водовідведення. Що стосується тарифів на житло, то городянам доводиться платити більше, ніж сільським жителям. Сільські будинки найчастіше класифікуються як неблагоустроєні — робить висновок наш власний кореспондент у Луганську Алла АНТІПОВА.

За рівнем середньомісячної номінальної заробітної плати область посідає 6-те місце серед регіонів України. Сьогодні вона становить близько 1390 грн., перевищуючи рівень мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму для працездатних осіб, відповідно, у 3,2 і 2,5 разу.

Івано-Франківськ. На Прикарпатті ціни на бензин уже перевалили за 5 грн. за літр. До основних операторів, які підвищили ціну, стали підтягуватися й інші продавці. Загалом у листопаді, як повідомила держінспекція контролю за цінами в області, бензин подорожчав на 5—15 коп., — інформує наш власкор Дарина НАЗАРЧУК.

Кіровоград. Ціни на хліб потихеньку зростають. Грубо кажучи, на копійку на 1 кг за два дні. Тож за останні 20 днів таки зросли від 4 копійок на буханці з пшеничного борошна першого сорту до 15 копійок — з вищого. Станом на 10 листопада високосортовий хліб (за 1 кг) коштував в середньому 2,52, а на 30 — вже 2,68. Непорушно (2,12) стоїть ціна на житньо-пшеничний хліб. Торговельні надбавки — 10 відсотків. А з тими, хто не виконує розпорядження місцевої влади про обмеження накруток, розбирається обласна Держінспекція з контролю за цінами.

З 10 по 20 листопада дизпальне подорожчало на 6 копійок (4,96 грн. за літр), на 8 копійок — бензин А-76 (4,68), А-80 (4,73), A-92 (4,91), на 4 копійки — А-95 (5,01). Схоже, останні тримаються ціни на пасажирські перевезення та комунальні тарифи. Перевізники вимагають підвищити вартість проїзду, але, як завжди, майже вдвічі. Комунальних тарифів не чіпають тільки завдяки продовженому на кілька днів громадському обговоренню. Середня заробітна плата по області зросла за місяць майже на двадцятку і становить 1020 гривень,— повідомляє наш власний кореспондент Петро МЕЛЬНИК.