Депутати Івано-Франківської міської ради на позачерговій сесії мінімальною перевагою голосів («за» — 31 із 60 депутатів) прийняли рішення про затвердження договору про співпрацю між Івано-Франківською міською радою та ТзОВ «Маодот—І». Згідно з цією угодою, цій фірмі буде відведено 36 гектарів території колишнього військового містечка під будівництво нового житлового мікрорайону. Зі свого боку, забудовник зобов’язався передати на баланс міста 10% (орієнтовно 16,5 тис. кв. м) житлової площі, в тому числі 7% — для військовослужбовців, які стоять на квартирній черзі Івано-Франківського гарнізону, і 3% — для розподілу міській раді, а також збудувати для громади школу на 700 місць, два дитячі садки на 90 місць кожний та спорудити мережі інженерно-транспортного забезпечення не лише в межах мікрорайону, а й поза ним. За словами івано-франківського міського голови Віктора Анушкевичуса, це дасть змогу мешканцям обласного центру чи не вперше за роки незалежності отримати житло.

Утім, далеко не всі депутати раділи договору про співпрацю. До угоди було немало претензій, особливо з приводу відсутності конкретики у термінах виконання кожного пункту зобов’язання, зокрема й будівництва школи та садочків. А фракція БЮТ узагалі закликала колег не квапитися затверджувати угоду. Секретар міськради, заступник голови фракції БЮТ Василь Бойчук зачитав листа на адресу міського голови Віктора Анушкевичуса за підписом першого заступника директора Державного департаменту надлишкового майна та земель Міністерства оборони України Петра Неботова, в якому було прохання «не виносити зазначене питання на розгляд сесії міської ради». У листі йшлося про те, що «Міністерство оборони України не давало згоди на вилучення земельної ділянки площею 17,36 га військового містечка №13 у м. Івано-Франківську по вул. Національної гвардії та передачу її під забудову ТзОВ «Маодот-І», яке є правонаступником ТзОВ «Маодот». А також — що «Міністерство відмовиться від права користування зазначеною земельною ділянкою з подальшою зміною її цільового користування після виконання ТзОВ «Маодот» умов договору від 26.12.05 та додаткової угоди до нього від 27.12.05, про що ви будете поінформовані. За станом на 16.11.07, ТзОВ «Маодот» свої договірні зобов’язання не виконало», —цитував лист Василь Бойчук.

Однак депутатів це не зупинило. Було створено робочу комісію, яка врахувала зауваження й напрацювала остаточний варіант договору. Фракції БЮТ не вдалося стримати процес затвердження угоди і заявою, в якій вона стверджувала, що на сьогодні ще не визначено, до якої категорії земель за основним цільовим призначенням належить згадана земельна ділянка та в чиєму користуванні вона перебуває — Міноборони чи міськради. По-друге, немає згоди Міноборони на добровільну відмову від цієї земельної ділянки. І, головне, незрозуміло, чому вибір замовника на будівництво мікрорайону не проводився на конкурентних засадах, як то велить закон.

Івано-Франківська область.