На запитання «Голосу України» відповідають народні депутати.

1. Як довго проіснує демократична коаліція у складі «НУ—НС» і БЮТ.

2. Хто посяде крісло прем’єра?

Петро Цибенко (КПУ):

1. Я глибоко переконаний, що коаліція у складі 227 народних депутатів нежиттєздатна. Вона не зможе прийняти не те що спірне питання, а навіть прохідне. Думаю, що найближчими днями коаліціянти мають сідати і думати, як цю коаліцію зробити працездатною. Попереду дуже непрості питання. Непростий процес, починаючи з бюджетного. Для цього потрібна коаліція, яка могла б діяти ефективно. В ефективну діяльність цієї коаліція я абсолютно не вірю.

2. Спочатку треба пройти рубіж Голови Верховної Ради, а вже потім думати про главу уряду. Кому обіцяна ця посада, всі давно знають, але у мене складається враження, що найбільше цю кандидатуру на посаді Прем’єр-міністра не хоче бачити глава держави. Принаймні дії, які відбуваються, свідчать саме про це.

Михайло Чечетов (Партія регіонів):

1. У перспективу цієї коаліції не вірю. Вона проіснує максимум декілька днів. Тому що там переважають корпоративні інтереси, працевлаштування окремих колег у високі посадові крісла. Не можна об’єднати нез’єднане. «Наша Україна» в основному позиціонується на ринковій ідеології, в основі БЮТ — комуністично-соціалістична ідеологія: забрати, націоналізувати, реприватизувати. У цій коаліції відсутнє найголовніше — державна ідеологія, яка змогла б зцементувати Україну. Перевага в два голоси практично робить недієздатною її роботу. Та й сама «Наша Україна» розділена на дві частини — партії «війни» і «миру». Партія «миру» прекрасно розуміє, що без об’єднання зусиль усього парламенту і консолідації суспільства не можна вирішити серйозні питання, зокрема, в економіці. А партія «війни» веде до розколу парламенту та конфронтації держави. З нашої точки зору, парламент треба використати як «круглий стіл» для того, щоб розв’язати дискусію щодо стратегії розвитку держави. Власне, вироблена стратегія й має лягти в основу формування коаліції. Сьогодні потрібні не руйнівники, а політики, які нестимуть консолідуючо-об’єднуючий заряд.

2. Прем’єр-міністр є. Він і надалі успішно працюватиме. У нас немає у цьому сумнівів.

Ольга Герасим’юк («НУ—НС»):

1. Ми стільки вистояли, що зараз не хочу прогнозувати якийсь короткий термін. Я сподіваюся, що ми робили це серйозно, і люди нас розуміють. Процес тривав болюче довго, думаю, для того, щоб коаліція працювала довго. Вважаю, що вона діятиме конструктивно. Ми воювали весь цей час не за крісло і посади. Про це взагалі не йдеться. Люди вимагають від нас бути разом. Тому інакше бути просто не може.

2. Ми підтримуємо кандидатуру Юлії Тимошенко, тому вважаю, що Прем’єр-міністром буде саме вона. Так має бути.

Олег Зарубінський (Блок Володимира Литвина):

1. Прогнозів робити не буду. Для мене найкращий критерій — практика. Побачимо. З перших кроків, вчинків, ініціатив. Багато залежатиме від того, наскільки вона буде монолітною і консолідованою. Сьогодні кажуть, що коаліція може бути довготривалою, навіть якщо на одну людину більше. І наводять приклад Данії. Там справді коаліція може бути довготривалою, бо там інша ситуація — коаліція складається із двох-трьох політичних сил. БЮТ і «НУ—НС» складається з 12. Причому — від націоналістичної ідеології до соціалістичної. Наскільки вони будуть ефективними, покажуть перші місяці роботи. Принаймні якоїсь консолідованої поведінки з більшості питань, зокрема, щодо ринку землі, ревальвації, девальвації гривні і долара я не бачу.

2. Якщо коаліція має реальних 227 голосів, і вони готові проголосувати за Юлію Тимошенко, то, звісно, вони можуть це зробити. Хоча я думаю, що це не так скоро станеться.

Володимир ЯворІвський (БЮТ):

1. Коаліція проіснує принаймні до президентських виборів. Переконаний, що в її збереженні найперше зацікавлений Президент. Тому що її руйнація вдарить саме по ньому. У збереженні коаліції зацікавлений і «НУ—НС», тому що у разі її руйнації цей політичний сегмент зруйнується назавжди. Політичний інстинкт самозбереження у більшості «нашоукраїнців» також підтримуватиме міцність коаліції. Про БЮТ я навіть не кажу. У нас абсолютний моноліт і розуміння. Не думаю, що нас можна запідозрити у бажанні зруйнувати коаліцію. Якби ми цього хотіли, то пішли б в опозицію і готувалися до президентських виборів. Але ми подумали про долю України. Мені дуже хотілося, щоб світ уже нарешті зрозумів: за яким курсом іде Україна; переконаний, що цьому сприятиме коаліція.

2. Юлія Тимошенко, тому що згідно з домовленостями посада глави парламенту є квотою «НУ—НС», і ми готові підтримати будь-яку їхню кандидатуру. Тож очікуємо, що «Наша Україна» підтримає нашу кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра. А крім Юлії Тимошенко у нас нема нікого.