В її складі 227 народних депутатів із фракцій блоків «Наша Україна—Народна самооборона» і БЮТ

Якими аргументами зумів переконати Президент України тих народних депутатів з «НУ—НС», що мали зауваження до проекту коаліційної угоди, можна лише здогадуватися. Але необхідні підписи під угодою з’явилися надвечір 28 листопада, після зустрічі «нашоукраїнців» з Віктором Ющенком.

Під час перерви, оголошеної на вимогу фракцій БЮТ і «НУ—НС», відбулося спільне засідання двох фракцій, під час якого фракційні лідери Юлія Тимошенко і В’ячеслав Кириленко підписали угоду про утворення коаліції.

Усі необхідні документи було передано для реєстрації в апараті Верховної Ради. І о 12.05 головуючий на пленарному засіданні — представник від «НУ—НС» у тимчасовій президії Верховної Ради Роман Зварич оголосив: «29 листопада 2007 року фракції БЮТ і «НУ—НС», керуючись статтями 82 Конституції України і 61 Регламенту Верховної Ради, за результатами виборів і на основі узгоджених політичних позицій утворили коаліцію депутатських фракцій — коаліцію демократичних сил у Верховній Раді шостого скликання». До угоди про створення коаліції, за словами Р. Зварича, додано списки народних депутатів з їх особистими підписами.

Не поставив свій підпис під коаліційною угодою Іван Плющ.

Наступним питанням у порядку денному стояло обрання Голови Верховної Ради України. Р. Зварич нагадав, що Регламент надає можливість кожному народному депутатові та фракції висунути свої кандидатури на посади глави парламенту та його заступників. І для того, щоб парламентарії та фракції могли визначитися, провести свої засідання, головуючий оголосив перерву в роботі парламенту до наступного вівторка, 4 грудня. Під час пленарного засідання склав присягу народний депутат Андрій Орлов, обраний за списком Партії регіонів, котрий не був присутній на першому пленарному засіданні парламенту.

Коаліційна угода передбачає, що посаду Прем’єр-міністра буде віддано БЮТ, а Голови Верховної Ради — «НУ—НС». На посаду прем’єра однозначно претендує лідерка БЮТ Юлія Тимошенко. А ось щодо кандидатури на посаду Голови Верховної Ради є ще багато запитань і в самого «НУ—НС». Ще перед початком пленарного засідання стало відомо, що Президент Віктор Ющенко під час зустрічі з представниками фракцій, які утворюють парламентську коаліцію, запропонував на посаду Голови Верховної Ради кандидатуру Арсенія Яценюка — в. о. міністра закордонних справ України та народного депутата, обраного від «НУ—НС». Питання про обрання керівництва парламенту мало розглядатися і на спільному засіданні фракцій БЮТ і «НУ—НС». Проте його не розглядали, оскільки, по-перше, самого А. Яценюка наразі не було в Україні, він перебував у службовому відрядженні в Іспанії, а, по-друге, цю кандидатуру ще не обговорено на засіданнях фракцій, кожної окремо. Однак лідери цих фракцій В. Кириленко та Ю. Тимошенко висловили свою готовність підтримати кандидатуру А. Яценюка на посаду глави парламенту.

Після закриття пленарного засідання лідерка БЮТ Юлія Тимошенко на брифінгу для журналістів заявила: «Я далека від будь-якої ейфорії відносно легкості роботи демократичної коаліції. Але ми віримо в те, що з сьогоднішнього дня розпочалося зміцнення демократичної команди і більше жодних подвійних стандартів не спостерігатимемо». Вона зазначила, що БЮТ очікує, коли «НУ—НС» визначиться із кандидатурою на посаду Голови Верховної Ради, і не виключила, що наступного вівторка у парламенті відбудеться голосування і за обрання Голови Верховної Ради та його заступників, і стосовно розподілу парламентських комітетів. За словами Ю. Тимошенко, у коаліційній угоді також передбачено, що до голосування за обрання прем’єра та формування уряду буде прийнято низку першочергових законопроектів — зокрема, про скасування депутатської недоторканності та пільг, про імперативний мандат, зміни до закону про Кабінет Міністрів. Лідерка БЮТ також заявила, що днями буде проведено прес-конференцію, на якій оприлюднять факти про спроби підкупів деяких народних депутатів із фракції БЮТ представниками Партії регіонів.

У свою чергу, лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко визнав: «Ми розуміємо, що 227 голосів — це критична кількість». Разом із тим він висловив сподівання, що дисципліна всередині двох фракцій та налаштованість депутатів на конструктивну роботу візьме гору.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.