Лідер Партії регіонів Віктор ЯнуковиЧ вважає можливим варіант, коли Голову Верховної Ради буде обрано до створення парламентської коаліції. В інтерв’ю журналістам він відзначив: якщо на наступному засіданні Верховної Ради не буде надано заяву або подання про створення коаліції за підписом 226 депутатів, то наступним питанням, що ставиться на порядок денний, стане обрання глави парламенту. «Я не виключаю, що, можливо, станеться так, що доведеться спочатку обирати Голову Верховної Ради, — сказав В. Янукович. — Буде парламент — буде бюджет, буде бюджет — будуть розвиватися регіони й економіка. І ми заспокоїмо не тільки громадян України, наших виборців, а й наших партнерів у світі».

* * *

Партія регіонів може проголосувати за кандидатуру Івана Плюща на посаду голови парламенту, якщо його буде висунуто не від коаліції демократичних сил, а від усього парламенту. Таку думку в інтерв’ю журналістам висловив народний депутат від Партії регіонів Тарас ЧорновІл. «Ми не будемо голосувати за кандидатуру В’ячеслава Кириленка. За Івана Плюща проголосуємо, якщо тільки він не висуватиметься від коаліції. Це політична позиція партії, але таке рішення керівними органами ще не приймалося», — сказав депутат. У свою чергу в. о. віце-прем’єр-міністра, народний депутат від ПР Дмитро Табачник повідомив, що позиція щодо питання обрання керівництва парламенту буде погоджена на рівні тимчасової президії Верховної Ради України до початку пленарного засідання.

* * *

На час підготовки матеріалу офіційні позиції інших парламентських фракцій із приводу можливості обрання керівництва Верховної Ради без формування коаліції не були оприлюднені. Однак заступник голови фракції КПУ Петро Цибенко в інтерв’ю «Голосу України» зазначив, що комуністи дуже прискіпливо проаналізують ситуацію, що склалася. «Україна не може бути заручником якихось внутрішніх партійних розборок, якоїсь політичної сили. Скільки можна чекати? Адже закінчується листопад, і країна залишається без бюджету на наступний рік. Тому, найімовірніше, Компартія України візьме участь у вирішенні цього питання», — сказав депутат.

* * *

У свою чергу представник фракції Блоку Литвина Олег ЗарубІнський в інтерв’ю «Голосу України» повідомив, що позиція блоку з обрання керівництва Верховної Ради залишається незмінною: у блоку й особисто в його лідера Володимира Литвина на сьогодні немає кадрових претензій щодо посади глави парламенту. Депутат наголосив, що питання про обрання Голови Верховної Ради і його заступників стоїть на порядку денному сесії після питання про формування парламентської коаліції. Тому перед тим, як розглядати питання про обрання керівництва парламенту, спочатку треба проголосувати про так звану процедуру «ет-хок», тобто дозволити разове відхилення від Регламенту.

* * *

Блок Юлії Тимошенко не може вилучити з угоди про створення коаліції з «НУ—НС «пункт про повернення знецінених заощаджень в Ощадбанку СРСР, оскільки тим самим зневажить людей, котрі за нього голосували. Про це заявив член ради БЮТ, глава Української соціал-демократичної партії Євген КорнІйЧук, повідомляє прес-служба УСДП. «Можна переносити терміни повернення грошей, думати над тим, яким чином здійснити виплати без посилення інфляції, але взагалі відмовлятися від цієї ідеї не можна», — підкреслив він. Є. Корнійчук також відзначив, що глава парламенту не може бути обраний, поки не буде прийнято рішення про створення демократичної коаліції.

* * *

Один із непідписантів угоди про створення демократичної коаліції — депутат фракції «НУ—НС», заступник голови партії «Наша Україна» Ігор КрІль заявив, що підпише коаліційну угоду, якщо голова партії НСНУ В’ячеслав Кириленко відмовиться від посади Голови Верховної Ради, повідомляє прес-служба блоку. «Людина, яка не може консолідувати депутатів своєї фракції, не зможе консолідувати і парламент. Тому, на мою думку, В. Кириленко повинен про це заявити і зняти свою кандидатуру з посади глави парламенту», — сказав І. Кріль. Депутат підкреслив, що він є прихильником демократичної коаліції в складі «НУ—НС» і БЮТ. Однак його насторожує, що більшість у парламенті «формується недемократичними методами».

Підготувала Юліана ШЕВЧУК.