Народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів Сергій Ківалов пояснює, що і прем’єр-міністр, і віце-прем’єри, і кожний з міністрів реалізують свої повноваження в повному обсязі і не можуть називатися «в. о.».

Звернутися до політиків, преси і громадськості мене спонукало повсюдно повторюване хибне твердження, ніби члени Кабінету Міністрів з п’ятниці, 23 листопада, втратили свої повноваження і перетворилися на виконувачів обов’язків.

Але ж це зовсім неправильно!

Так, справді, 23 листопада, на першому засіданні новообраної Верховної Ради України 6-го скликання, чинний Кабінет Міністрів склав перед нею свої повноваження. Однак жодний із членів Кабінету Міністрів на сьогодні не обмежений у своєму статусі, не є «виконувачем обов’язків». І прем’єр-міністр, і віце-прем’єри, і кожний з міністрів реалізують свої повноваження в повному обсязі. Таке розпорядження нової Конституції.

Відповідно до статті 115 Конституції і статті 18 Закону «Про Кабінет Міністрів», Кабінет Міністрів України, що склав свої повноваження перед новообраною Верховною Радою України, продовжує здійснювати ці самі повноваження до початку роботи нового уряду України. Наголошую, продовжує здійснювати повноваження, тобто і функції, і права, і обов’язки, без чого неможливо забезпечити безупинне і відповідальне керування державними справами і зберегти працездатну вертикаль органів влади. Адже відповідно до бюрократичної традиції, якщо нагорі «виконують обов’язки», то внизу «умивають руки».

Саме тому звичний для бюрократів «старої школи» інститут «виконувачів обов’язків» члена уряду, призначуваних Президентом, відправлено в архів разом з попередньою редакцією Конституції і президентсько-парламентською формою правління, коли ключова роль у формуванні уряду належала Президенту.

Це був справді недосконалий інститут: на невизначений період часу країна опинялася під керуванням людей, які не мають важливих посадових повноважень, а отже, й не несуть повної відповідальності за стан справ.

У новій редакції Конституції цей недолік усунуто.

Відповідно до неї, члени Кабінету Міністрів призначаються парламентом. І поки парламент не сформував новий склад уряду, чинний склад уряду, раніше призначений тим само парламентом, ніхто інший не має права ні змістити, ні обмежити у правах.

Слід зізнатися, що подібні явища зміцнюють мене у рішучості відкрити загальнонаціональні курси з ліквідації юридичної безграмотності.

Причому для декого навчання варто зробити примусовим. Адже, як каже перська мудрість, «учений хоч і знає, та запитає, а невіглас і не знає, і не запитує».