На запитання «Голосу України» відповідає голова Народно-демократичної партії Людмила СУПРУН, народний депутат третього і четвертого скликань.

1. Яку коаліцію вдасться сформувати у новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей щодо утворення парламентської коаліції та розподілу посад розіграно так звану золоту акцію?

3. Чи можливе створення широкої коаліції?

4. Чи стане Юлія Тимошенко Прем’єр-міністром?

1. Можливі два варіанти розвитку подій у Верховній Раді. Перший — без коаліції, з тимчасовими органами управління і тимчасовими органами виконавчої влади. І тоді навіть Президент не зможе розпустити Верховну Раду, бо цього не дозволяє Конституція. Другий варіант: коли буде сформована коаліція, не виключаю — за участю «НС-НУ», Партії регіонів, Блоку Литвина, але без двох крайніх політичних сил — комуністів і БЮТ. Це можливо за умови, якщо уряд очолить людина професійна і політично незаангажована.

2. Думаю, що навряд чи. «Золотої акції» сьогодні не існує. Хтось називав її володарем Блок Литвина, але він її не має.

3. Для України це був би один з найкращих варіантів. Тому що рейтинг країни, яка має політичну нестабільність, значно знижується. А це означає, що зменшуються можливості для економіки і для кожної людини, яка живе в Україні. Країну треба об’єднувати.

4. Припускаю, що Юлія Тимошенко буде прем’єром, але не з цим парламентом. Якщо вона таки очолить уряд, то це буде коаліція війни. Бо тоді політичні сили будуть поляризовані і знищуватимуть економічну основу для політичної діяльності своїх опонентів. І це найбільша небезпека загалом для економіки країни. Від війни між великими політичними групами, яка трансформується в економічну площину, страждатиме кожен українець. А мені, як і кожному патріоту України, хочеться, щоб держава розвивалася і поліпшувала свій імідж в очах світової спільноти. Це має бути спільною метою всіх політиків.

Записала Людмила НІКІТЮК.