Перед початком засідання Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр Віктор Янукович доручив Міністерству юстиції дати роз’яснення щодо тлумачення поняття «виконуючий обов’язки Кабінет Міністрів». Прем’єр наголосив, що уряд продовжує нести повну відповідальність за ситуацію в країні, тому і далі має виконувати свої обов’язки в повному обсязі. «Скільки ще місяців триватимуть переговори зі створення коаліції, ми не знаємо. Але ситуація повинна залишатися під контролем», — сказав він.

Одним із найважливіших завдань для уряду в 2008 році прем’єр під час засідання назвав подолання від’ємного сальдо зовнішньоторговельного балансу. Він зазначив, що за підсумками роботи України на зовнішніх ринках найкраще сальдо зовнішньої торгівлі з Росією: експорт збільшився в 2,5 разу, імпорт — на 50 відсотків. За його словами, нинішнє від’ємне торговельне сальдо стало наслідком економічної політики, що проводилася в Україні в 2005 році попереднім урядом.

Кабмін розглянув низку соціальних і економічних законопроектів, що після узгодження із Президентом будуть внесені в парламент як першочергові. «Як тільки почне працювати парламент, ми повинні разом із Президентом знайти спільну мову з усіх цих напрямів. У нас була розмова на цю тему, щоб першочергово подати закони соціальні й економічні, котрі дадуть змогу рухатися вперед», — сказав В. Янукович.

* * *

Російський «Газпром» погодився на вимогу Туркменії підвищити закупівельну ціну туркменського газу. Найпевніше, нові домовленості Москви й Ашгабата внесуть істотні корективи в попередні україно-російські. Оскільки нинішній порівняно дешевий туркменський газ давав змогу формувати ціну на газ, що задовольняла Україну. Експерти прогнозують, що всі раніше досягнуті договори і схеми стосовно газу Києва і Москви, зокрема наявність посередника в особі «Росукренерго», тепер втратили свій сенс. Крім того, нова ціна на газ може вдарити по кишені обивателя.

Ціна на імпортний природний газ у 2008 році формуватиметься з урахуванням рівня тарифу на транзит газу територією України. Про це вчора на засіданні уряду заявив міністр економіки Анатолій Кінах. На запитання, якою саме може бути ціна на газ 2008 року для України, з огляду на подорожчання туркменського газу для Росії, Кінах не зміг дати точної відповіді. «У разі, якщо газ коштуватиме для України більш як 180 доларів за тисячу кубометрів, у таких галузях, як хімічна промисловість, можуть бути серйозні проблеми, адже там украй мало можливостей для зменшення собівартості продукції», — сказав він.