Чергова сесія Житомирської обласної ради розпочалася врученням квітів: депутати вітали трьох своїх колег, обраних до Верховної Ради України, а закінчилася перервою, оголошеною за рішенням п’яти фракцій, аж на місяць. Із трьох десятків питань, внесених до порядку денного, депутати змогли розглянути лише шість, зокрема й найважливіше — про розподіл додаткових надходжень до бюджету.

Причина перерви в тому, що в червні, після відповідного рішення своєї політичної сили, фракція БЮТ в облраді виключила із своїх лав дев’ятьох членів, не згодних з лінією блоку. А от забрати в них мандати ніяк не виходить. Річ у тім, що в територіальній виборчій комісії з п’ятнадцяти осіб залишилися лише вісім. Деякі політичні сили своїх представників відкликали, а нових на їхнє місце не введено.

От і виходить, що в облраді дев’ятеро людей «уже не депутати» і стільки ж — «ще не депутати». Між ними триває судова тяжба. Ємільчинський райсуд постановив: «уже не депутатів» на сесії не допускати. На вимогу керівника фракції БЮТ Віталія Француза відповідно відреагувати на це голова облради Ірина Синявська повідомила, що напередодні інший районний суд області, Андрушівський, призупинивши дію рішення ради БЮТ, своєю ухвалою зобов’язав обласну раду в особі її голови забезпечити тим-таки дев’ятьом депутатам можливість брати участь у пленарних засіданнях. Після того, як у залі стих сміх, сесія продовжила свою роботу.

Через деякий час Віталій Француз і народний депутат попереднього і нинішнього скликань, лідер обласної організації ВО «Батьківщина» Сергій Пашинський повідомили, що Андрушівський райсуд щойно скасував власну ухвалу. Після цього й було оголошено місячну перерву. Коментуючи події, Ірина Синявська зазначила: «Керівництво облради не хоче перетворювати серйозну роботу на циркову виставу». Мотивувала вона це тим, що необхідно з’ясувати законність усіх судових рішень, які стосуються обласної ради і суперечать одне одному, тож треба дочекатися остаточного вердикту, який би розставив усі крапки над «і».

Однак учорашні соратники, а нині опоненти голови облради фракції «НУ» та БЮТ вважають, що, оголосивши не тижневу, а місячну перерву, І. Синявська грубо порушила регламент. У свою чергу Сергій Пашинський повідомив, що Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу стосовно обласної ТВК. Він висловив упевненість, що найближчим часом, тільки-но буде створено коаліцію, «ми поміняємо прокурора в Житомирській області, наведемо порядок в облраді». У відповідь Ірина Синявська заявила, що прокуратура взагалі не уповноважена розглядати справи, які стосуються виборчого процесу.

Житомир.