На запитання «Голосу України» відповідає голова київського міського товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса Роман Круцик.

1. Яку коаліцію вдасться сформувати у новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей щодо утворення парламентської коаліції та розподілу посад розіграно так звану «золоту акцію»?

3. Чи можливе створення широкої коаліції?

4. Чи стане Юлія Тимошенко Прем’єр-міністром?

1. Думаю, що відбудеться демократична коаліція. Альтернативи немає. Ті заходи колишньої коаліції, яка лякає Сєверодонецьком, — це кроки, щоб щось виторгувати. Думаю, що після вчорашнього засідання політради «НУ—НС» угоду про демократичну коаліцію буде підписано.

2. «Золота акція» у Президента. «Золотої акції» у Литвина, про яку часто говорять, враховувати не треба. Ми знаємо приклад Польщі, де під час формування коаліції переважав один голос, це був перший випадок. Переконаний, і в Україні так буде. Буде злагода. Великою мірою все залежатиме від Президента, щоб коаліція працювала добре.

3. Ні.

4. Все свідчить про те, що стане. Однак якоюсь мірою я до Юлії Тимошенко ставлюся насторожено. Гадаю, що вона всіма силами намагатиметься виконати свої обіцянки. Оскільки попереду президентські вибори, а амбіцій у Юлії Володимирівни багато. Але переконаний, що вона конструктивно співпрацюватиме з Верховною Радою, в якій буде саме демократична коаліція.