Чи реально отримати квартиру малозабезпеченим вінничанам?

У холодному грудні 2005 року обласна влада зігріла вінничан, у яких немає ні даху над головою, ні коштів на придбання житла, надією на те, що у місті планується будівництво першого будинку для соціально незахищених категорій громадян. Вже й місце передбачено. Надалі з’явиться цілий мікрорайон дешевого житла. Минуло два роки, але жодного будинку для бідних так і не збудували. Чому? Що завадило добрим намірам? — запитують у листі до редакції читачі, які повірили сказаному.

— Ми не змогли знайти варіант фінансування будівництва соціального житла, — каже заступник голови Вінницької облдержадміністрації Любов Спірідонова. — Без підтримки держави цю справу навряд чи можна вирішити на місцевому рівні. Пропозиція Президента, з якою Віктор Ющенко виступив недавно щодо оплати за рахунок держави першого внеску на придбання житла людям з низьким достатком, на моє переконання, зрушить з місця справу зведення соціального житла. Тому не вважаю, що наші напрацювання були марні. До них ми все одно ще повернемося.

За словами співрозмовниці, у нагоді може стати набутий в регіоні досвід з реалізації програми будівництва житла на селі «Власний дім». Якщо раніше користувалися лише кредитами держави, то тепер до них долучаємо кошти обласного й місцевих бюджетів. «Коли ми внесли пропозицію збільшити кредити за рахунок кооперації коштів із названих джерел фінансування, — продовжує Л. Спірідонова, — керівники багатьох районів скептично поставилися до вирішення питання у такий спосіб. Тоді зосередили роботу на декількох районах. Тільки на їхньому прикладі переконали інших, що тут є взаємна вигода. Тепер у більшості районів кредитування будівництва житла для тих, хто живе і працює на селі, збільшилося саме за рахунок коштів місцевого бюджету.

— У будь-якій справі потрібен поштовх і позитивний приклад її вирішення, — додає співрозмовниця. Каже, що вірить в те, що так само може активізуватися будівництво житла у місті, якщо держава допоможе малозабезпеченим громадянам стартовим капіталом на проплату першого внеску. Будувати у нас є кому, додає пані Спірідонова, переважну більшість будматеріалів виробляємо в себе...

Точка зору

Тимофій Гіренко, депутат Вінницької облради, голова правління концерну «Поділля» холдингової компанії «Київміськбуд»:

Наша будівельна організація набула досвіду не лише у зведенні сучасного житла. Ми подбали про створення низки підприємств, які виробляють будівельні матеріали й конструкції. Свої вироби завжди дешевші. Хоча економія коштів не така вже й велика, бо основні матеріали, зокрема, цемент і облицювальну цеглу все-таки доводиться закуповувати в «чужих» виробників.

Істотно здешевити житло можна лише тоді, коли на рівні держави буде прийнято низку соціальних програм. Ініціатива Президента щодо фінансування першого внеску — це вже конкретний крок у цій справі. Водночас треба чітко визначити рівень доходів бажаючих отримати квартири. Це дуже важливо. Щоб не вийшло так, що держава допомагає тим, хто сам спроможний оплатити їх придбання. Або тим, хто вже має дах над головою, але не проти придбати ще одну квартиру, скориставшись вигідною позичкою держави.

Концерн «Поділля» найбільше будує у Вінниці житла. Нині організація завершує забудову нового мікрорайону. У нього така сама назва, як у концерну. Уже зведено 15 сучасних будинків. Втім, житло у цьому мікрорайоні не по кишені тим, хто живе від зарплати до зарплати. Заплатити одну тисячу доларів і більше за квадратний метр житлової площі (така вартість квартир концерну) не під силу навіть людям з середнім достатком. Соціальне житло, будівництво якого планувалося покласти також на плечі названої будівельної організації, мало відрізнятися стандартами: у ньому менша площа, дешевші оздоблювальні матеріали тощо. Загалом квартири у таких будинках будуть нижчої вартості. Але все одно не настільки дешевші, щоб їх могли придбати малозахищені категорії. Незважаючи на те, що справа до будівництва такого житла не дійшла, концерн «Поділля» все одно передає місту частину квартир.

— У нас є домовленість з будівельними організаціями про те, що десять відсотків від зданої житлової площі вони передають у розпорядження міської влади, яка розподіляє таке житло відповідно до черги, зареєстрованої у міськвиконкомі, — каже заступник міського голови Вінниці Анатолій Ворона. — До того ж будівельна організація сама вирішує, яким чином їй краще це робити — повертати «десятину» у вигляді квартир чи коштами. Концерн «Поділля», наприклад, за останній рік передав місту два дитячі садки та одну школу.

Споруджені вони за кошти будівельників, а служитимуть на користь громаді. Таким чином, «Поділля» перед містом свої зобов’язання на нинішній рік виконало, уточнив заступник міського голови А. Ворона. Тобто відсотки у вигляді квартир від концерну міська громада у нинішньому році уже не отримає. І це за умови, що житла у Вінниці, за офіційними даними, здано в експлуатацію майже на третину більше, ніж торік. Скільки квартир дісталося місту від будівельників у минулому році, на цю тему представники міської влади тактовно уникають розмови. Так само, як і про те, хто став щасливим новоселом у новобудовах. Нескладні арифметичні підрахунки показують, що торік від збудованого житла міській владі повинно було дістатися приблизно сорок двокімнатних квартир. Залишається з’ясувати, хто має право на їх безплатне отримання.

Чинним законодавством передбачено безоплатне надання житла, зокрема, представникам правосуддя, уточнили у міськвиконкомі. Нинішнього року для цієї категорії виділено дві квартири. Ще три надано «афганцям», але не у Вінниці, а в одному з райцентрів. Житло для них придбано за субвенції з держбюджету. У такий само спосіб надається дах над головою ліквідаторам аварії на ЧАЕС, офіцерам та офіцерам запасу. Механізм відпрацьовано, але коштів для його реалізації держава виділяє дуже мало. Тому черга на житло просувається дуже повільно.

Стати власниками безплатного житла у Вінниці мають шанси ще 50 тисяч мешканців гуртожитків. Як пояснив заступник міського голови

А. Ворона, у місті «потихеньку почали приватизацію квадратних метрів у гуртожитках».

Точка зору

Леонід Гоцуленко, заступник начальника управління земельних ресурсів Вінницького міськвиконкому:

— Ми отримали доручення від міського голови підшукати земельну ділянку під будівництво соціального житла. Але знайти місце під забудову — це лише півсправи. Питання в тому, хто і за які кошти споруджуватиме такий будинок. На мою думку, дуже важливо обмежити верхню шкалу його вартості. Інакше допомога держави на перший внесок може поставити майбутніх власників у таке становище, що вони не зможуть, даруйте, угнатися за зростанням ціни на етапі будівництва. Тоді їм доведеться відмовитися від черги на користь інших. Значить, на зміну прийдуть ті, хто має гроші. Таким чином дешеве житло дістанеться не бідним, а людям з достатком.

Для довідки

Нинішнього року в місті над Бугом планується збудувати 118,6 тисячі квадратних метрів житла. Десята частина від цієї площі становитиме приблизно 237 двокімнатних квартир площею 50 квадратних метрів кожна. Тим часом своєї черги на отримання житла у Вінниці чекають майже десять тисяч людей. Переважна більшість черговиків — це ті, у кого нема власних заощаджень навіть на перший внесок для придбання житла у кредит.

Вінницька область.

На знімку: чудові будинки у новому мікрорайоні Вінниці «Поділля», але квартири тут біднякам не по кишені.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України»).