«Мета Президента Ющенка очевидна — скасування політичної реформи, ліквідація парламентаризму в Україні і встановлення президентського абсолютизму як форми державного устрою», — таку думку висловив лідер Комуністичної партії Петро Симоненко, повідомляє прес-служба партії. Він підкреслив, що саме з ініціативи глави держави саботується формування будь-якої парламентської коаліції, в тому числі і помаранчевої. «Йому не потрібна працездатна і ефективна Верховна Рада, йому нема діла до волі народу — йому потрібна абсолютна влада».

Сьогодні, переконаний лідер комуністів, коли президентський «бліцкриг» проти парламентаризму не дав бажаних для нього результатів — люди не підтримали зухвалість і брутальність політики Ющенка, — розпочалася політична «облога» Верховної Ради. «Кінцева мета політичної «облоги» парламенту — його повна дискредитація в очах наших громадян, створення у людей ілюзії необхідності «міцної руки», черговий незаконний розпуск Верховної Ради, введення президентського правління та забезпечення переобрання Ющенка на другий термін.

***

Народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко не бачить «перспектив у створенні помаранчевої коаліції. Оскільки йдеться не тільки про особистісні протиріччя її потенційних суб’єктів, а й про ідеологічні». Регіонал переконаний: «Ми повинні створити коаліцію і найкраще при цьому було б продовжити шлях, розпочатий Президентом під час підписання Універсалу. Ми повинні виробити єдине бачення майбутнього України на 30, 40, 50 років уперед. Слід знайти сили консолідуватися, будувати одну країну з однією метою, а конкурувати лише у тому, як швидше та якісніше досягти спільно визначених цілей», — наголосив народний депутат.

Водночас його колега Ярослав Сухий повідомив, що фракція Партії регіонів готова була прийти на засідання Верховної Ради у вівторок, якби у цей день оголосили про створення парламентської коаліції. Про це йдеться у повідомленні, поширеному прес-службою партії.

За словами Я. Сухого, якщо помаранчеві не можуть висунути кандидатуру глави парламенту, то це може зробити Партія регіонів. «Ми зробимо так, як зробили в 2006 році — ми збираємо рахункову комісію і голосуємо за Голову Верховної Ради і його заступників», —заявив він. І додав, що всі 175 народних депутатів, що пройшли до парламенту від Партії регіонів, «мають достатній рівень, щоб обійняти цю посаду».

***

Боротьбу між собою ведуть три основні мегаблоки — ПР, БЮТ і «НУ—НС», і завдання, які стоять перед всіма трьома силами, зовсім різні. І саме неузгодженість їх позицій, неузгодженість їх мети призводить до того, що ми бачимо сьогодні, вважає представник фракції Блоку Литвина Михайло Сирота.

Сьогодні все зосереджено на тому, яка буде коаліція, і ми бачимо, що помаранчеві сили — БЮТ і «НУ—НС», — незважаючи на серйозні і давні декларації про формування більшості на їх основі, не змогли реалізувати цього. Більше того, вони проявили якусь певну розгубленість, і коли головуюча Раїса Богатирьова оголосила перерву аж до четверга, з БЮТ і «НУ—НС» ніхто не відреагував, а це є очевидним свідченням того, що вони сьогодні ще не готові проголосити 226 депутатів на користь формування помаранчевої коаліції, переконаний депутат.