Чернівецький суд завершив розгляд чи не найскандальнішої афери останніх десятиліть на Буковині. Перед судом постали батько та син, які обманним шляхом видурили у земляків близько п’яти мільйонів гривень. Брали під неіснуючі бізнес, нерухомість, яких не було. Аферистам настільки таланило з грішми, що вони навіть двічі вигравали джек-пот у національній лотереї та раз — у польській. Але кримінальні пригоди завершилися нарами. Потерпілі ж, на жаль, отримають у результаті правосуддя хіба, як кажуть поляки, вухо від оселедця.

Як розповіла заступник начальника відділу облпрокуратури Анжела Сілічева, яка підтримувала у суді обвинувачення, «засновник» фірми «Авіасервіс» розвинув бурхливу діяльність. Колись він працював в аеропорту, а тому, маючи досвід, вирішив торгувати авіаквитками на літаки, що вилітали з польських та українських летовищ. Найбільше від шахрая постраждав чернівчанин Сергій Д. У нього наш герой позичав гроші протягом десяти років — з 1995 до 2005 р. Загалом за цей час набрав у нього 301500 доларів. Для чого? Стверджував, що на купівлю авіаквитків. Щоправда, в суді боржник казав, що вчасно платив відсотки — 3—5 на місяць. Звідки було знати Д., що ці відсотки сплачував за рахунок нових позик.

У родині Б. узяв 33200 доларів та 19 тисяч гривень. І також на авіаквитки. Всім щедро видавав розписки на фірмових бланках фірми «Авіасервіс». До речі, його клієнти вважали, що приміщення є власністю Тетері. Насправді ж він орендував його у медичної академії. Згодом навіть взяв громадянина Б. у співзасновники. Звідки йому було знати, що став співвласником... повітря.

Список ошуканих можна продовжувати. Проте аферну діяльність Тетеря постійно удосконалював. Він брав у борг не лише на авіаквитки. У чернівчанина Л. взяв гроші на придбання нерухомості. Зокрема, магазину на вул. О. Кобилянської, складів на вул. Барбюса. Демонстрував банківські рахунки. Переконував, що у місті в нього нерухомості, як гною. І кредитори давали знову і знову.

«Вдалий комерсант» тим часом взявся грати у лотерею. І вигравав: двічі зірвав джек-пот в Україні, одного разу — в польській лотереї. Але з’ясувалося, що виграш — 1400000 та 160000 гривень — з банківських рахунків знято і витрачено. Гроші, інвестовані у будівництво житла на вул. Червоноармійській, знято. І взагалі ніякої нерухомості, окрім трикімнатної квартири на вул. Південно-Кільцевій, Тетеря не має. А його фірма «Авіасервіс» — липова і ніколи в ліцензійно-реєстраційній палаті не реєструвалася. Ще на трьох рахунках у банках ніколи кошти не з’являлися.

Суд усе-таки відбувся. У справі — 21 потерпілий, а загальна сума, на яку він їх ошукав, — майже 4 млн. 680 тис. у гривневому еквіваленті. Підсудний свою провину визнав частково. Стверджував, що позичав гроші на розвиток бізнесу, платив відсотки тощо. Проте суд у це не повірив і визнав підсудного винним у скоєнні злочину за ст. 190 ч. 4 Кримінального кодексу («заволодіння чужим майном через обман чи зловживання довірою (шахрайство) і засудив до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна. Як ділитимуть потерпілі трикімнатну панельку — невідомо.