На столичній вулиці Предславинській є унікальна споруда. І, певне, є сенс зробити невеликий екскурс в її історію. Вона — дітище відомих київських архітектора Іполита Ніколаєва та будівничого Федота Альошина. На Предславинській вони реалізували волю депутатів Київської міської думи, які 1902-го, під час відзначення 50-річчя з дня смерті Миколи Гоголя, постановили увічнити його пам’ять, збудувавши гімназію і назвавши її його іменем.

У 1904-му в новобудову і переїхав славетний навчальний заклад (відкритий ще 1880 року, він наймав приміщення). Семирічка, середня школа № 56 (1936), а з 1991-го — гімназія, нині одна з найкращих шкіл столиці. Тут, на Предславинській, 30-А, поглиблено вивчають п’ять іноземних мов; активно відроджуються гімназійні традиції; успішно працюють секції МАН, творчі лабораторії, англомовний театр, єдиний в столиці шкільний ансамбль барабанщиків, 15 гуртків за інтересами. Щороку всі (!) випускники 56-ї стають студентами престижних вузів; учні гімназії — переможці олімпіад, конкурсів, фестивалів; педагогічний колектив відзначено численними нагородами Президента, Верховної Ради, уряду, МОНУ; у 2007 році гімназія пройшла Державну атестацію з відзнакою. Гімназисти гідно представляли Україну на зустрічі з королевою Великої Британії. Випускниця гімназії Ольга Гоєр була в групі перекладачів під час візиту президента США Білла Клінтона до Києва. Висока якість знань, гімназійний дух, сприятливий морально-психологічний клімат у колективі — цим пишаються у 56-й, яка стала, без перебільшення, одним із духовно-культурних центрів відродження нації.

Так ось центр той хочуть знести з лиця київської землі. Хто? Славнозвісні сусіди.

Національний палац мистецтв «Україна» забажав спорудити за адресою вулиця Предславинська, 30-32 багатофункціональний комплекс.

Отже, замість освітянського центру відродження нації — п’ятизірковий готель на 450 місць і багато ще чого. Хто ж генератор цієї геніальної ідеї? Народний артист України, професор, генеральний директор НПМ «Україна», художній керівник Микола Мозговий. Це він підписав листа до Президента з дивною, м’яко кажучи, пропозицією знести школу.

А що ж гарант Коституції? Він доручає: «Тарасюку І. Г., Черновецькому Л. М. Прошу опрацювати та з урахуванням інших заходів щодо підготовки ЧЄ з футболу 2012 р. визначитися, прийняти необхідні рішення».

Така реакція Віктора Ющенка на лист Миколи Мозгового. Відповідну резолюцію своїй команді наклав на документ пан Черновецький.

Тим часом НПМ «Україна» не дрімає.

Як стверджує заступник генерального директора Палацу Роман Стащук, «...влада Києва і Печерського району за дорученням Віктора Ющенка вирішують питання передислокації школи».

Пане Президенте, можливо, є ще якісь невідомі нам резолюція чи усне доручення, які дають право на подібні твердження?

Діна Петренко, директор гімназії № 56:

— Разом з головою піклувальної ради, головою батьківського комітету я підписала звернення до Президента. Ми констатували: ініціатива пана Мозгового викликала обурення педколективу, батьківського загалу, наших друзів і помічників, які багато років дбали про розвиток однієї з перших гімназій-родин. Ми вважаємо неприпустимою по суті варварську ліквідацію навчального закладу, біля витоків якого стояв славетний педагог Тимофій Лубенець, у ньому працював незабутній Павло Тичина. Стіни школи багато бачили — і революції, і війни, але ніколи не були свідками цинічних зазіхань на саму історію.

Редакція намагалася зустрітися з паном Мозговим, з’ясувати його позицію. Не вдалося. Не має, схоже, часу великий гуманіст і борець за п’ятизірковий готель переговорити і з освітянами. А запитань до нього чимало.

Олена Батечко, начальник управління освіти і науки Печерської райдержадміністрації:

— Гімназія № 56 — єдиний загальноосвітній навчальний заклад в межах вулиць Щорса, Предславинської, Анрі Барбюса, Тверської, Лабораторної, Ново-Печерського провулку тощо. Передислокація гімназії призведе до унеможливлення реалізації Закону України «Про освіту» та істотно звузить право на середню освіту мешканців цього мікрорайону. Напрошується запитання до батьків ідеї створення приватного комплексу: де навчатимуться 340 школярів? Де працюватимуть півсотні педагогів і техпрацівників? І ще: будівля гімназії № 56 згідно з наказом Комітету охорони і реставрації пам’яток історії, культури та історичного середовища від 16.05.1994 р. № 10 перебуває на державному обліку як об’єкт культурної спадщини...

Олександр Федоренко, заступник голови Печерської райдержадміністрації з гуманітарних питань:

— За останні роки РДА, дбаючи про інтереси жителів мікрорайону, здійснила низку заходів із зміцнення матеріально-технічної бази гімназії, вклала багато коштів у ремонт покрівлі, їдальні, залів, кабінетів, фасаду. Ми зберегли архітектурну та історичну цінність будівлі, вона відповідає сучасним вимогам з організації навчально-виховного процесу. Знищити заклад, якому немає аналогів у місті, означатиме підірвати віру киян до місцевої влади, яка повинна захищати їхню власність. Крім того, територіальна громада навіть не розглядала питання про ліквідацію 56-ї. Школа — власність громади. Хто і на якій підставі розпоряджається чужою власністю?

Поки Президент чекає «опрацювання» «з урахуванням», НПМ «Україна»... оголосив конкурс із залучення інвесторів будівництва. До того ж наказ про конкурс професор Мозговий підписав 12.09.07, а листа Президенту... 17.09.07. Певне, сумнівів у народного артиста в підтримці його ідеї на вищому рівні не виникло.

...Випускниця гімназії Софія Гондар у творі про життєвий успіх писала: «Коли люди хотіли досягти якоїсь мети, найперше, що з’являлось — мрія, далі вони починали вірити, що це можливо, і, нарешті, впевненість, що з’являється і утверджується з першими кроками».

Дитина, вочевидь, мала на увазі благородну мрію, пов’язану з будівництвом, а не руйнацією під благочинним приводом.

Мудра дитина...

Київ.