Третя частина експертів вважає, що сформується коаліція демократичних сил у складі блоків Юлії Тимошенко і «Нашої України—Народної самооборони». Прем’єр-міністром оберуть Юлію Тимошенко. 26,7 відсотка опитаних вважають, що буде сформовано широку коаліцію на основі Партії регіонів та «НУ—НС». А Прем’єр-міністром стане компромісна постать, яка влаштовує ПР і Президента. У той же час 16,7 відсотка вважають, що парламентські партії не зможуть сформувати коаліцію, і Віктор Янукович залишиться виконувачем обов’язків глави уряду. Такі дані навели вчора на прес-конференції директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала та його заступник Олексій Голобуцький.

На думку експертів, хоч би хто переміг у коаліційній боротьбі, ще одних дострокових виборів чекати не варто. В кожній з імовірних коаліцій буде представлено «НУ—НС», БЮТ і ПР. Одна з цих сил, яка не ввійде до коаліції, утворить парламентську опозицію, ПР — конструктивну, а БЮТ — жорстку.

Кожен третій з опитаних вважає, що тільки коаліція демократичних сил разом з урядом Юлії Тимошенко володітиме достатньою політичною волею і готовністю здійснити глибокі реформи політичної системи та економіки країни. Стільки ж експертів висловили думку, що жоден уряд не піде на серйозні реформи. Інші варіанти парламентської коаліції та урядів будуть більш-менш консервативні.

Хоч би який уряд буде, він орієнтуватиметься на зміцнення свого формального й неформального контролю за паливно-енергетичним та агропромисловим комплексами.